Izostren posnetek

Thodoris Markou | Črte

V svojem prostem času sem rad ustvarjalen. Vzamem svoj Sony Alpha 1, se odpravim v studio, pokličem nekaj modelov in stilistov ter nekako naredimo nekaj iz nič. Ta portret je rezultat enega od teh »ustvarjalnih trenutkov«.

Pogosto poiščem navdih in si za prihodnjo uporabo označim fotografije, ki so mi všeč. Pred fotografiranjem jih nato vzamem v roke in pokažem stilistom na snemanju. Skupaj sodelujemo pri snovanju novih zamislih. Za to fotografijo sem si zamislil, da bo obraz objekta le rahlo naličen, saj sem želel ustvariti povezavo med črtami na njenem obrazu in diamanti na obleki.

Fotografijo sem posnel s fotoaparatom Sony Alpha 1 z objektivom FE 135mm f/1.8 G Master. Sprva sem skušal posnetek posneti z objektivom FE 50mm f/1.2 GM, ki je moj najljubši, vendar se mi zdi, da je ta objektiv primernejši za fotografije celotnega telesa. Pri bližinskih posnetih rad posežem po objektivu 135mm f/1.8, saj izravna perspektivo slike in ustvari bolj naraven videz portreta.

Pogosto fotografiram z najširše odprto zaslonko objektiva, v tem primeru pa sem fotografiral pri f/2.2. Tako sem dobil nekoliko večjo globinsko ostrino in sem lahko izostril večji del obraza – ne le oči.

Portret ženske z narisanimi črtami na obrazu

© Thodoris Markou | Sony α1 + FE 135mm f/1.8 GM | 1/160s @ f/2.2, ISO 100

Samodejno ostrenje oči in sledenje ostrenju v Sonyjevih fotoaparatih Alpha sta moji najljubši stvari na svetu. Ko pritisnem gumb za samodejno ostrenje, sem prepričan, da se bo fotoaparat osredotočil na oko in popolnoma sledil ostrenju. Ko smo pred tem uporabljali ročno ostrenje ali starejše generacije samodejnega ostrenja, smo vedno razmišljali o ostrenju v smislu: »Ali bo to izostreno?« Ali: »Sem pravilno izostril?« To so bila pogosta vprašanja, ki so se mi porajala v mislih. Zdaj mi ni treba nikoli skrbeti, kar pomeni, da se lahko osredotočim na pomembne stvari: usmerjenost modela in osvetlitev.

Trdno verjamem, da mora biti osvetlitev čim bolj preprosta. Skoraj vsi veliki portretni fotografi so uporabljali le eno ali dve luči. Na tej sliki sem uporabil ključno svetlobo na obrazu objekta, nato pa sem pustil, da ta svetloba pade na belo ozadje in ustvari svetlo sivo barvo. Pod objekt sem postavil belo ploščo iz pene, ki je delovala kot reflektor in omehčala sence na obrazu. Nato sem za modelom uporabil majhno lučko z mrežo, ki je bila usmerjena v zadnji del glave modela in je delovala kot svetloba za lase ter tako ustvarila navidezno ločenost od ozadja.

Trudim se, da bi bilo vse preprosto, vključno s pozami. Morda se sliši staromodno, vendar preprostost ustvari popolne in čiste slike. Želim si fotografije, na kateri oči, izraz, ličenje in osvetlitev skupaj ustvarijo preprost, a privlačen lepotni portret, kar bi bilo brez fotoaparata Alpha 1 nemogoče.

Predstavljeni izdelki

Thodoris Markou

Thodoris Markou | Greece

»Ta preproga je resnično povezala prostor«

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili