Izostren posnetek

Tomasz Tomaszewski | Pogled

Če vreme dopušča, se domorodci vsak dan zgrnejo na Zócalo, ogromen osrednji trg Mexico Cityja. Že od jutra se preoblikujejo, tako da se oblačijo v tradicionalna oblačila, naličijo kot njihovi predniki, plešejo in izvajajo obrede. Kurijo zdravilne korenine in čistijo duše turistov. Toda to ni zanikrno dejanje, ki bi navdušilo mimoidoče v upanju na nekaj pesov; ljudje, ki jih zdravijo in zabavajo, so sami Mehičani. In za tiste, ki to delajo, je to pomemben način življenja; takšen, ki ohranja njihove tradicije in obrede ter zagotavlja njihovo zapuščino.

V tem primeru je bilo zame pomembno dokumentirati čudovite obleke s perjem in zapletenost ličil tega moškega, vendar sem želel še več. Želel sem sliko s pogledom, ki bi sporočala nekaj posebnega in bi gledalca prisilila, da se ustavi, zamisli ali začudi.

Da bi jo dobil, sem kot vedno moral podreti oviro med nami, zato sva se pogovarjala in spoznavala bolj globoko kot samo na površinski ravni. Ko sem ga slikal, mi je bil všeč pogled, ki mi ga je končno namenil. Pokazal je nekaj, kjer je morda nekoliko skrivnostno ali nevarno.

Tomasz Tomaszewski portret moškega v plemenski noši

© Tomasz Tomaszewski | Sony α1 + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 1600

Če želiš kar najbolje izkoristiti barve na takšni sliki, potrebuješ svetlobo. Naslonil se je na vrata izven sončne svetlobe, zato sem skupaj s Sony Alpha 1 in objektivom 24-70mm f/2,8 GM uporabil majhno LED lučko. To mi je pomagalo poudariti vse nežne barve in odtenke perja ter njegov obraz.

Osvetlitev, ki sem jo uporabil, je bila 1/125 sekunde pri f/8 in ISO 1600. Običajno bi lahko fotografiral s širšo zaslonko, tukaj pa sem želel dodatno globinsko ostrino od f/8, da bi slika ohranila vso fino teksturo in vidne detajle njegovih oblačil. S stabilizacijo slike Steady-Shot Inside modela Alpha 1 sem vedel, da bo 1/125 s ohranila sliko lepo in ostro, vendar sem z veseljem dovolil, da se samodejni ISO dvigne tudi do 1600. Z Alpha 1 vem, da lahko grem vse do približno 6400, ne da bi zares razmišljal o šumu. To je res osupljivo. In seveda se je takoj vključil AF s sledenjem očem.

Ko delaš s takšnim fotoaparatom, na katerega se lahko zaneseš, da bo brez dvoma deloval, ti to omogoča večjo ustvarjalnost. Popolnoma mu zaupam in ni mi treba zapravljati časa za igranje z nastavitvami ali celo preverjati na zaslonu, ali so slike izostrene ali dobro osvetljene. Enostavno vem, da so. Ker se lahko osredotočim na trenutek, namesto da se igram s fotoaparatom, ta postane kot podaljšek mojega očesa. Zaradi tega je Alpha 1 res popoln fotoaparat.

Predstavljeni izdelki

Tomasz Tomaszewski

Tomasz Tomaszewski | Poland

"Pri fotografiranju zame ni pomembno, kaj fotografija prikazuje in predstavlja, temveč kakšna vprašanja vzbudi v gledalcu"

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili