par na balkonu v mraku

Profil objektiva | Budimpešta in objektiv FE PZ 16-35 mm f/4 G

Giorgio in Martina

»Budimpešta je eno tistih mest, ki sva si jih vedno želela obiskati,« pravi potovalni vloger Giorgio. S partnerico Martino sta ustvarila kanal »in Viaggio col Tubo« na YouTubu. »Za vikend, teden ali dlje časa obiščeva nek kraj in ustvariva videoposnetke za turistične vodnike,« pove Giorgio o kanalu. »Želiva prikazati svoje izkušnje in dati nasvete in namige, da bi se drugi popotniki lahko odpravili na isto ali podobno potovanje,« dodaja Martina.

Razlika med »in Viaggio col Tubo« in drugimi potovalnimi kanali je kakovost posnetkov. Martina in Giorgio sta ponosna na kinematografsko kakovost svojih fotografij in videoposnetkov, saj je vse posneto s fotoaparatom Sony Alpha 7 IV.

grajski stolp s kupolo za drevesi

© Giorgio and Martina | Sony α7 IV + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/1600s @ f/4.0, ISO 100

»Fotoaparat Alpha 7 IV uporabljava za 99 % posnetkov, saj je izjemen. Obožujeva ga. Kot drugi fotoaparat uporabljava tudi Sony Alpha 7C, običajno za snemanje posnetkov, ki jih ustvarjava v ozadju,« pojasnjuje Giorgio.

Potovalni par je fotoaparat Sony Alpha 7 IV, za vikend v Budimpešti, združil z objektivom FE PZ 16-35 mm f/4 G. »Odličen objektiv za to, kar počneva. Kot par sva skoraj vedno oba v posnetku, ko se pogovarjava s fotoaparatom. Za te posnetke potrebujemo super širokokoten objektiv, ki ga zagotavlja 16-milimetrska goriščna razdalja,« pravi Giorgio.

dama na spiralnem stopnišču, ki gleda navzgor

© Giorgio and Martina | Sony α7 IV + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/100s @ f/4.0, ISO 1600

»Pred tem sva uporabljala objektiv Sony Vario-Tessar T* FE 16-35 mm f/4 ZA OSS, vendar je novi objektiv 16-35 mm f/4 G veliko lažji in veliko bolj kompakten,« pojasnjuje Martina. Par je pohvalil tudi kakovost slike novega objektiva. »Je ostrejši od prejšnje različice, zlasti na robovih pri snemanju s 16 mm. Navdušen sem nad ostrino in podrobnostmi, ki jih objektiv z lahkoto zajame,« dodaja Giorgio.

Novi objektiv je tako postal »go-to« objektiv kanala »in Viaggio col Tubo«, pri čemer je goriščna razdalja zooma idealna za vsebino, ki jo ustvarjata. »Zelo vsestranski objektiv. Delava lahko cel dan in pri tem uporabiva objektiv 16-35 mm, da fotografirava vse v mestu. Posnameva lahko celo široke posnetke in jih nato povečava na 35 mm ter posnameva bolj intimne podrobnosti,« pravi Martina.

dama gleda na okrašen strop

© Giorgio and Martina | Sony α7 IV + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/100s @ f/4.0, ISO 1000

»Skoraj vedno snemava tako, da fotoaparat drživa v roki in za fotografije občasno uporabiva stojalo, a le redko za video posnetke,« nadaljuje Giorgio. »Alpha 7 IV je že dobro uveljavljen s funkcijo Steadyshot, ki je že vgrajena v fotoaparat, na voljo je pa še Active Steadyshot za video – res je stabilen. In ker ima nov objektiv notranji zoom, to za naju predstavlja veliko razliko ob redki priložnosti, ko uporabljava stabilizator,« dodaja. »To pomeni, da lahko prilagodiva povečavo, ne da bi prilagodila razmerje fotoaparata in objektiva na stabilizatorju. Zaradi tega veliko hitreje dobiva posnetke, ki jih potrebujeva.«

Ena od ključnih značilnosti objektiva je dejstvo, da je objektiv PZ – zmogljiv objektiv z zoomom – ki omogoča zelo gladko povečavo z objektivom prek elektronskih motorjev. »V Budimpešti sem imel priložnost eksperimentirati s funkcijo zmogljivega zooma in všeč mi je! Ustvari dinamične posnetke, ki izgledajo super,« pravi Giorgio.

Kot kaže zadnji video, je kombinacija fotoaparata Alpha 7 IV in objektiva 16-35 mm bila odlična kombinacija za Giorgia in Martino v Budimpešti. Funkcije, kot je samodejno ostrenje, so potovalnima vlogerjema omogočile, da sta posnela fotografije, kadar je bilo to potrebno.

»Moja najljubša lokacija, kjer sva snemala, je bila Halászbástya, znana tudi kot Fisherman's Bastion. Tja sva odšla ob sončnem vzhodu; prekrasna lokacija za raziskovanje in snemanje. Na nekaterih posnetkih sem hodila in Giorgio me je snemal, fotoaparat pa se je brez truda izostril na moje oko ali obraz in ko sem se obrnila, je še vedno vedel, da sem to jaz, in mi sledil,« se spominja Martina.

par stoji pod obokom

© Giorgio and Martina | Sony α7 IV + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/320s @ f/4.0, ISO 100

Alpha 7 IV je odličen fotoaparat za samodejno ostrenje, zlasti ko je združen z objektivom Sony,« nadaljuje Giorgio. »V videu je še en posnetek, kjer sem sledil Martini, ko se je sprehodila do okna. Sledil sem ji in nato počasi obrnil fotoaparat, da sem zajel pogled skozi okno. Samodejno ostrenje je brez težav zamenjalo ostrenje – delovalo je skoraj tako, kot bi ostrilo vaše oko.«
dama sedi v okenski niši stolpa

© Giorgio and Martina | Sony α7 IV + FE PZ 16-35mm f/4 G | 1/500s @ f/4.0, ISO 320

Z videoposnetkom Budimpešte, ki je zdaj naložen na YouTube kanal »in Viaggio col Tubo«, Giorgio in Martina načrtujeta svoje naslednje dogodivščine, spremljal pa ju bo tudi objektiv FE PZ 16-35 mm f/4 G. »Meniva, da sta objektiv 16-35 mm in Alpha 7 IV popoln par in ne bi ju zamenjala za noben drug objektiv. Opravi delo in je glavni objektiv za najine projekte.«

Predstavljeni izdelki

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili