stefan voitl s svojim fotoaparatom sony stoji na zasneženi gori

Začetna stran

Stefan Voitl

Rodil sem se v majhnem mestu v Spodnji Avstriji in že kot majhen otrok sem se navduševal nad gorami in kolesarstvom. Pri desetih letih sem začel dirkati s kolesi – ponavadi s fotoaparatom pri sebi. Nikoli nisem razmišljal ali sanjal o tem, da bi postal profesionalni fotograf. Rad sem fotografiral dogodivščine, ki sem jih doživljal s svojimi prijatelji. Fotografija je bila moj hobi, kolesarjenje in narava pa sta bili moja strast. Ko sem spoznal, da me delo električarja ne osrečuje in da nisem zelo talentiran za kolesarjenje, sem začel študirati fotografijo na umetniški univerzi. Zdaj sem specializiran za športno fotografijo in fotografijo odprav po vsem svetu.

Zakaj ste za svojo glavni popotniški fotoaparat izbrali model Alpha 7C?

V gorah rad uporabljam lahko in hitro opremo. Alpha 7C ponuja prav to. Je majhen in ima neverjetno kakovost slike s senzorjem polnega formata. Zadnjih nekaj let je bilo zame kot športnega fotografa izjemno razburljivih – Sony je bil z razvojem brezzrcalne tehnologije vedno na vrhu. Fotoaparati so vedno manjši, lažji in hitrejši. Celo moj fotoaparat Alpha 6400 je hitrejši od moje profesionalne opreme DSLR izpred petih let. Zaradi tega se lažje osredotočim na kadriranje in ustvarjalnost.

stefan voitl kadrira posnetek s svojim fotoaparatom alpha 7c, pri tem pa uporablja izskočni zaslon

Če imate v rokah hiter in majhen fotoaparat polnega formata, s katerim lahko fotografirate brez obsežnih priprav, ste pri svojem delu lahko zelo prilagodljivi. Lahka oprema pride prav tudi takrat, ko jo morate nositi s seboj več kilometrov in premagovati veliko višinske razlike. Konec leta 2017, ko je prišel na trg fotoaparat Alpha 9, sem bil med prvimi fotografi v svojem poklicnem krogu, ki so začeli uporabljati manjše brezzrcalne fotoaparate. Naslednje leto se je name obrnilo veliko res dobrih fotografov in vedno sem rekel isto – ničesar ne obžalujem. Večina mi je sledila in zdaj fotografirajo brezzrcalno.

dramatično nebo nad oblaki, ki se vijejo nad nazobčanimi gorskimi vrhovi

© Stefan Voitl | Sony α7C + FE 50mm f/2.5 G | 1/4000s @ f/2.8, ISO 100

Precej časa ste preživeli v zelo mrzlih razmerah. Kako se je fotoaparat obnesel v teh pogojih?

Ker pogosto delam na visokih nadmorskih višinah, vedno skrbim za zaščito svoje opreme. Ko sem bil na odpravi v Nepalu, se je temperatura ponoči pogosto spustila na –25 stopinj Celzija! Rezervne baterije hranim blizu svojega telesa in doslej nisem imel težav z delovanjem. Pravzaprav je imelo moje telo več težav z mrazom in višino kot oprema!

zaledenele gore s spokojnim jezerom v ospredju

© Stefan Voitl | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/50s @ f/5.6, ISO 100

Poleg velikosti, ki je vsekakor prednost, kaj menite o delovanju kompaktnih objektivov serije G?

Moj običajni komplet je Alpha 9 II z objektivoma 24–70 mm in 70–200 G Master, vendar so me zelo navdušili kompaktni osnovni objektivi. Menim, da se odlično obnesejo s fotoaparatom Alpha 7C. Majhni fotoaparati in objektivi niso priročni le zaradi kompaktne velikosti, temveč tudi zato, ker je med vami in motivom manj motečih dejavnikov. Po mojem mnenju so fotografi, ki se ne bahajo z opremo, vedno bolj simpatični kot tisti z ogromno opremo.

Predstavljeni izdelki

Stefan Voitl

Stefan Voitl | Austria

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili