alice greenfield s sony a7m4 na kolenu

Premišljeno fotografiranje

Alice Greenfield

Načrt na Portugalsko sem načrtovala kar nekaj časa in želela sem si, da bi bila moja torba za fotoaparat čim manjša in lahka, zato sem menila, da bo to dobra priložnost, da namesto običajne palete večjih objektivov preizkusim trio kompaktnih objektivov z nespremenljivo goriščno razdaljov Sony G - 24, 40 in 50 mm.

objektiv sony fe 40mm f2-5

Moj prvi vtis je bil, kako majhni in lahki so, ne glede na kovinsko konstrukcijo. V roki so trdni in dobro zasnovani in res mi je bilo všeč dejstvo, da so enotne velikosti, kar je pomenilo, da sem potrebovala samo en komplet ND in polarizacijskih filtrov. Vsak objektiv ima 49-milimetrski navoj za filter, kar pomeni tudi, da so vsi dodatki majhni in kompaktni. Tako lahko prihranim denar in prostor, kar je zame zelo pomembno pri pohodništvu, življenju v avtodomu in/ali raziskovanju novih mest. Pogosto imam težave z bolečinami v hrbtu, zato je lahka torba (ki prav tako ne ogroža kakovosti in profesionalnih rezultatov) eden najpomembnejših dejavnikov pri potovanju.

Med številnimi potovanji se napake dogajajo. Pogosto jemanje objektivov iz torbe za fotoaparat lahko povzroči poškodbe, vendar sem prepričana, da bodo objektivi z nespremenljivo goriščno razdaljo G temu kos. So robustni, zanesljivi in čvrsti, ne plastični in poceni. Majhno izpostavljeno steklo na sprednji strani pa pomeni, da so praske in poškodbe sprednjih delov manj verjetne.

alice greenfield drži sony a7m4 s sel24f28g

Že ob prvem fotografiranju me je hitro navdušila kakovost slik z vsakim objektivom. 50 mm objektiv je osupljiv. Ob pregledovanju slik, ne morem verjeti, kako izostrene so, brez da bi bile preveč digitalne, barve pa čiste in živahne. S Samom (snemalec filma) sva bila resnično navdušena nad odsevom objektiva in zameglitvijo ozadja, ki jo ustvarita oba objektiva (na primer videz neizostrenih vodnih odsevov v modrih vodah Portugalske). Oblika vsakega odseva se razlikuje. Všeč so nama bili vsi, ko sva jih potrebovala za ustvarjalne namene. Vsi objektivi so enake velikosti, vendar imajo različne optične elemente za različne goriščne razdalje. In ED-steklo opazno zatre barvna odstopanja in zamik barv.

moški z dolgo senco stoji na plaži

© Alice Greenfield | Sony α7 IV + FE 50mm f/2.5 G | 1/2500s @ f/2.5, ISO 100

24 mm je zelo priljubljena goriščna razdalja za krajinske fotografe in videografe. Medtem obiskom Portugalske sem se odločila, da uporabim ta objektiv pri fotografiranju pečin, ozkih plaž in zanimivih skalnih formacij. Pokrajinam vedno dodam človeški subjekt in objektiv je v teh primerih resnično lahko ločil motiv od ozadja. Tako sem se odločila prekršiti pravila in uporabila ta objektiv za portrete v mestu. V teh primerih sem opazila manjše popačenje in neverjetno zmogljivost pri šibki svetlobi. V najtežjih urah dneva je kontrast senčnih mestnih ulic resnično predstavljaj izziv za objektiv.

Najbolj me je navdušil 40-milimetrski objektiv, saj ima goriščno razdaljo, ki je običajno nisem uporabljala, a se mi zdaj zdi kot stalnica. Gre za objektiv, ki ga lahko uporabljam ves dan in z njim odlično shajam. Zdela se mi je očitna goriščna razdalja za dokumentarno in ulično fotografiranje. Popoln razmik med 24 mm in 50 mm. Pogosto se nisem mogla odločiti med 40 mm in 50 mm, saj oba odlično delujeta v vseh pogojih.

Ob ocenjevanju fotografij med urejanjem sem se spraševala, kakšne bi slike bile s širšim objektivom. Obožujem to skrivnost. Oba objektiva sta me zelo presenetila.

kozarci za vino in krožniki na mizi na prostem

© Alice Greenfield | Sony α7 IV + FE 40mm f/2.5 G | 1/250s @ f/2.8, ISO 100

V kombinaciji z mojo Alpha 7 IV se je vsak objektiv odlično prilegal v roko. Skrbelo me je, da bodo kot objektivi "palačinka", a videz in občutek sta bila popolna. Ko potujem, nerada razkazujem svojo opremo in ta kombinacija ni preveč vpadljiva ali opazna za vzbujanje neželene pozornosti.

Rada imam kompaktne elemente, ki jih lahko hitro pospravim, zato je bila ta kombinacija odlična. Ko smo na Portugalskem ob sončnem vzhodu zaključili in šli na malico, sem objektive preprosto pospravila v torbo, fotoaparat pa pustila na mizi. Kot da je le dodatek, a z izjemno kakovostjo.

zapuščena plaža s pletenimi senčniki

© Alice Greenfield | Sony α7 IV + FE 50mm f/2.5 G | 1/2000s @ f/2.5, ISO 80

Zdi se, da imajo vsi objektivi podobne značilnosti. Za fotografiranje ves čas uporabljam samodejno ostrenje, za video pa ne in preklapljanje je izjemno enostavno. Na Portugalskem smo doživeli veliko lepih, čistih sončnih vzhodov s skalnatimi obalami z jamami in pečinami. V zgodnjih jutranjih urah, ko sonce še ni doseglo senc pečin, so objektivi brez težav ostrili ali zajemali podrobnosti. Ko je sonce vzšlo, je zelo ostro in svetlo in objektivi tudi tukaj niso iskali ali izgubili cilja, še posebej pri fotografiranju z osvetlitvijo od zadaj s seganjem sončnih žarkov preko kompozicije. To ponazarja sijajen dinamični razpon Alpha 7 IV, toda objektivi z nespremenljivo goriščno razdaljo G in zaslonko širine do f/2,5 so omogočili odlične posnetke vseh pokrajin.

alice greenfield gleda skozi iskalo svojega sony a7m4

Sem taktilna oseba in se med fotografiranjem neprestano dotikam objektiva. Tega sem se navadila med uporabo filmskih kamer in ročnim ostrenjem. S spreminjanjem zaslonke z roko na gumbu se počutim bolj povezano s fotografiranjem. Obroč je tanek, a ima globoke zareze in ga hitro ločim od obroča za ostrenje. Med upravljanjem obroč klikne, tako da ga ni mogoče pomotoma prestaviti. In spoznanje, da je preklapljanje obroča zaslonke tekoče in gladko (vendar ne preveč), je odlična novica za videografe in kinematografe.

zamegljena slika osebe, ki hodi preko okvirja

© Alice Greenfield | Sony α7 IV + FE 24mm f/2.8 G | 1/13s @ f/2.8, ISO 125

Zame je bila uporaba teh objektivov prava osvežitev. Še posebej 40 mm, ki me je zelo presenetil. Všeč mi je njihova preprostost in praktičnost, manj je zagotovo več! Za fotografa lahko zapletena oprema predstavlja katastrofo. Za pretirano aktivnega uporabnika zooma so objektivi z nespremenljivo goriščno razdaljo kot nalašč za premišljeno fotografsko izkušnjo, saj omogočajo izraz prave ustvarjalne vizije. Objektivi, ki jih lahko zgrabite, pospravite v torbo brez premisleka (ali teže) in še uporabljate izjemno kakovosten objektiv, ki vas bo spremljal vse življenje. Kovinska konstrukcija in vgravirane oznake namesto poslikav poskrbijo za vrhunski občutek in izkušnjo. Ne glede na to, ali lahko imate celoten trio ali ne, vsak objektiv ponuja edinstvene dejavnike z jamstvom, da jih je mogoče uporabiti v mnogih brezzrcalnih sistemih Sony. Celoten trio bo fotografu potovanj ali dokumentarcev omogočil ustvarjanje želene zgodbe in kompozicije z različnimi goriščnimi razdaljami, brez pretiranih stroškov ali obremenitve hrbtenice!

Tako da, tri je srečna številka.

Predstavljeni izdelki

Alice Greenfield

Alice Greenfield | UK

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili