opazovalci na ladji ob veliki ledeni gori

Posnetki | Islandija s fotoaparatom Alpha 7 IV

Marcel Siebert

V deželi, kjer živijo škrati in kjer med dvema hišama ob cesti stoji balvan s svojo hišno številko, lahko pričakujete nepričakovano. Fotograf Marcel Siebert na Islandiji najbrž ni srečal nobenega škrata ali trola. Če jih je srečal, jih vsaj ni dobil pred svoj fotoaparat. Očarala pa ga je raznolikost islandskega naravnega sveta. Ta svetovni popotnik, ki ljubi naravo in živi v regiji Allgäu ter veliko časa preživi v naravi in gorah, z nami deli nekaj teh posebnih trenutkov.

»Na Islandiji me ne navdušujeta le raznolikost in lepota zelo različnih pokrajin na tem otoku v severnem Atlantiku. Gre za njihovo kombinacijo – včasih bizarno, včasih mitično – ki pritegne gledalca,« pojasnjuje Marcel. »To je občutek, ki ga želim deliti z ljudmi, ki si ogledujejo moje fotografije. In edini način, da to dosežem, je zanesljiva in vrhunska oprema.«

S Sonyjevim fotoaparatom Alpha 7 IV ter objektivoma FE 24-70mm f/2.8 GM II in FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II v nahrbtniku je bil najbolje opremljen, da doseže svoj ambiciozni cilj.

osamljen avtomobil na zapuščeni islandski cesti

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/800s @ f/6.3, ISO 250

Sonyjev novi teleobjektiv FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II je kompakten in tehta nekaj več kot kilogram. Gre za najlažji objektiv v svojem razredu, saj tehta skoraj 30 % manj kot njegov predhodnik. Njegova majhna teža pride do izraza na pohodih po gorah in ob ledenikih. Hkrati pa izboljšani teleobjektiv z zoomom G Master tu resnično naredi razliko v smislu kakovosti slike. To je dobro vidno tudi na tem posnetku skupine pohodnikov na poti na izlet po ledeniku.

skupina pohodnikov, ki se vzpenjajo na goro

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1000s @ f/4.5, ISO 320

Sonyjev novi in izboljšani standardni objektiv z zoomom FE 24-70mm f/2.8 GM II je prav tako odlično prilagojen za zajemanje impresivne prostranosti pokrajine. Je najmanjši in najlažji objektiv v svojem razredu, saj tehta le 695 g, kar pomeni, da je veliko lažji od predhodnika. Po dolžini je krajši za 16 mm, celotna prostornina pa se je zmanjšala za skoraj 18 %. Zato ni presenetljivo, da je ta objektiv hitro postal Marcelov novi najljubši objektiv na njegovem potovanju po Islandiji. »Večino časa na Islandiji sem imel na fotoaparatu nameščen novi objektiv 24–70 mm, saj je izjemno lahek in zanesljiv v vseh vremenskih razmerah, njegova visoka kakovost pa me je popolnoma prepričala, tako pri snemanju videoposnetkov kot pri fotografiranju,« pravi Marcel. Te lastnosti odlično povzemajo njegovo vsestransko uporabnost za vsakdanjo uporabo, hkrati pa izpolnjuje najstrožje zahteve glede uporabnosti in kakovosti slike.

islandski slap sredi veličastne pokrajine

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/5.6, ISO 500

»Z vznemirjenjem sem opazoval, kako islandske pokrajine spreminjajo svoje razpoloženje in vzdušje,« je Marcel navdušen nad svojim bivanjem na Islandiji. »Na eni strani imamo pusto, razgibano območje z impresivnimi slapovi. Na drugi strani pa nenavadno obalno pokrajino z neverjetnimi plažami. Islandija ponuja raznolikost, ki jo lahko tako blizu skupaj najdemo le na zelo malo krajih na Zemlji. Vsak, ki je kdaj bil tam, bo hitro razumel, da so škrati in troli v tej čarobni pokrajini zelo cenjeni,« pravi Marcel, ki z nasmeškom dodaja: »Ker sem doma iz regije Allgäu, mi svet mitov in legend ni tuj. Kdo ve? Morda obstaja nekakšno sorodstvo med dušami Allgäua in Islandije.«

skupina pohodnikov na poti proti ledeniku

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1000s @ f/4.5, ISO 320

Od škratov in trolov do civilizacije. Ali pa vsaj k slutnji civilizacije, ki jo nakazujejo pogosto več kilometrov dolge ceste, ki prečkajo pokrajino. Preteklost in sedanjost se tu stikata in ustvarjata prav poseben trenutek, ki ga Marcel deli z nami.

»Z novim objektivom 24-70mm GM II sem na Islandiji posnel nekaj čudovitih posnetkov. Zaradi Sonyjevega združljivega sistema E-mount lahko objektive prilagodite najrazličnejšim fotoaparatom in jih seveda še naprej uporabljate, ko zamenjate fotoaparat,« sklene Marcel in izpostavi zanj pomembno prednost Sonyjeve opreme. Za popoln zaključek njegovega potovanja zdaj manjkajo le še divji poniji, po katerih je otok poleg številnih drugih stvari znan. Tudi njih je Marcel ujel v popolnem trenutku, ki ga je delil z nami.

skupina islandskih konj na polju

© Marcel Siebert | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1250s @ f/3.5, ISO 200

Predstavljeni izdelki

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili