orionova meglica

Kako I fotografirati | globoko vesolje

Stefan Liebermann

Zaradi pandemije Covid-19 v preteklem letu nisem mogel obiskati lokacij, kjer bi lahko sledil svoji strasti do astrofotografije. Kljub temu pa sem lahko med časom, ki sem ga preživel doma, nadaljeval fotografiranje globokega vesolja. Posnetke globokega vesolja lahko ustvarite kjer koli na svetu. Če imate primerno opremo, kot je Sony Alpha 7R III, svetlobno onesnaženje ni ovira.

meglica konjska glava © Stefan Liebermann | Sony α7R III + FE 600mm f/4 GM OSS | 120s @ f/4.0, ISO 800 (48 images stacked | 96 minutes)

 

Razlika med astrofotografijo in fotografijo globokega vesolja

Ko pomislim na astrofotografijo, pomislim na posnetke, ki združujejo pokrajino z elementi neba, ki jih vsi dobro poznamo: z Luno, zvezdami in seveda Rimsko cesto. Pri fotografiranju globokega vesolja pa objekt na nočnem nebu fotografiramo s teleobjektivom, kot je objektiv Sony FE 200–600 mm f/5,6-6,3 G OSS, in največkrat z 2-kratnim telekonverterjem. S to kombinacijo dobite superteleobjektiv z goriščno razdaljo do 1200 mm. Z aplikacijami, kot je Stellarium, ki jo uporabljam jaz, si lahko pomagate pri iskanju izbranega objekta na nočnem nebu.

Ker ta oddaljena telesa v vesolju oddajajo svetlobo, jih lahko posnamete na svojem vrtu. Za to vam ni treba odpotovati na temno oddaljeno lokacijo. Luna je odlična za začetek, saj jo lahko fotografirate z zelo dostopnimi fotoaparati in objektivi.

vesoljska postaja iss se premika po nebu s polno luno v ozadju © Stefan Liebermann | Sony α7S III + FE 600mm f/4 GM OSS + 2x teleconverter | 1/4000s @ f/8, ISO 12,800 (Images taken from 4K 120fps capture)

Tehnični podatki

Digitalni fotoaparati imajo pred senzorjem filter, ki blokira določene frekvence svetlobe, ki jih naše oči ne vidijo, kot sta infrardeča in ultravijolična svetloba. Imam predelan fotoaparat Sony Alpha 7R III, iz katerega je bil ta filter strokovno odstranjen. Tako lahko z njim posnamem tiste frekvence svetlobe, ki prihajajo iz globokega vesolja in jih naše oči ne vidijo.*

andromedina galaksija © Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 600mm f/4 GM OSS | 30s @ f/4.0, ISO 800 (180 images stacked | 90 minutes)

Toda če želim videti le svetlobo iz globokega vesolja, moram blokirati skoraj vso vidno svetlobo in prepustiti le določene valovne dolžine. Zato uporabljam drug specializiran filter Astro, ki ga med fotografiranjem začasno namestim pred senzor.

Med vrtenjem Zemlje je videti, da se zvezde na nebu premikajo. Ker želim odpraviti ta vtis, fotoaparat in objektiv pritrdim na napravo za sledenje neba. Ta naprava počasi premika fotoaparat glede na vrtenje Zemlje. Tako se izognem zamegljenim posnetkom ali svetlobnim sledem zvezd, tudi če posnetke osvetljujem več minut.

Osvetlitev posnetka

Ker v fotoaparat Sony Alpha 7R III vstopi zelo malo svetlobe, sem na objektivu nastavil najširšo možno zaslonko, na fotoaparatu pa najvišjo občutljivost ISO z nizko stopnjo šuma. Pri fotoaparatu Sony Alpha 7R III ISO je to 800. Nato posnetek čim dlje osvetljujem. Glede na posamezno situacijo je to lahko 1 minuta ali 10 minut.

plejade © Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 600mm f/4 GM OSS | 30s @ f/4.0, ISO 800 (375 images stacked | 188 minutes)

Ko fotografirate globoko vesolje, ne naredite samo enega posnetka. Naredite jih čim več – na stotine ali na tisoče posnetkov. Med sedenjem na svojem vrtu lahko celo noč vedno znova fotografiram isti prizor. Končno osvetlitev posnetka nato ustvarim tako, da posnetke zložim skupaj s programsko opremo, kot je Astro Pixel Processor ali Deep Sky Stacker.

Programska oprema išče podrobnosti, ki so enake na več tisoč posnetkih. Filtrira detajle, ki niso skladni, kot so šum ali atmosferske razmere, in nato ustvari neverjetno ostre in podrobne posnetke – vse to med fotografiranjem na vašem vrtu.

Kako začeti

Če šele začenjate, lahko poiščete nekaj osnovnega, na primer Luno. Za to ne potrebujete prilagojenega fotoaparata. Luno lahko fotografirate s fotoaparatom, kot je Sony Alpha 7C ali Alpha 7 III, in teleobjektivom, kot je cenovno ugoden Sony FE 200–600 mm f/5,6-6,3 G OSS s telekonverterjem FE 2x.

Osvetlitev je odvisna od tega, kaj vidite na zaslonu. Cilj je, da je posnetek čim svetlejši, pri tem pa s histogramom fotoaparata poskrbite, da svetlih delov ne boste osvetlili preveč. Nato posnemite serijo posnetkov, ki jih boste zložili skupaj.

lunini kraterji © Stefan Liebermann | Sony α7 III + FE 600mm f/4 GM OSS + 2x teleconverter

Za dober posnetek Lune boste morali zložiti skupaj več posnetkov, saj je v našem ozračju veliko atmosferskih turbulenc. Če posnamete le en posnetek Lune, je lahko izostren le en predel. Če naredite več posnetkov in jih zložite, lahko ustvarite končno sliko, na kateri je izostrena celotna površina Lune.

Pri fotografiranju Lune ne potrebujete sledilnika zvezd. Poskrbite le, da bo luna vsakič na sredini posnetka, programska oprema za zlaganje pa bo poskrbela za poravnavo vsakega posnetka.

 

* Družba Sony ali njeni pooblaščeni servisni centri ne morejo odpraviti sprememb fotoaparata. Sony ne priporoča spreminjanja strojne opreme, zato je lastnik v celoti odgovoren za posege.

Predstavljeni izdelki

Stefan Liebermann

Stefan Liebermann | Germany

"To je zelo posebna vrsta fotografije – nevidna za človeško oko, a resnična"

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili