polovica Lune v senci

Kako fotografiram | Fotografiranje lune

Peter Neill

Med zaprtjem sem bil ujet doma in nisem mogel nikamor. Vendar pa sem lahko zahvaljujoč mojemu fotoaparatu Sony Alpha 7R IV še vedno fotografiral nekaj, kar je bilo daleč stran od mene, in to me je kot fotografa prevzelo. Vedno me je zanimalo fotografiranje Lune, v tem času pa je to postal še bolj privlačen projekt, da sem lahko pozabil na realnosti zaprtja.

jasna slika polne Lune

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2000s @ f/3.2, ISO 160

Fotoaparati in objektivi
Moja prva izbira glede fotoaparata za snemanje Lune je Sony Alpha 7R IV.  Imel sem tudi srečo, da se si izposodil objektiv FE 400 mm f/2.8 G. Vendar pa sem ugotovil, da je 200-mm goriščna razdalja na izjemno ostrem objektivu FE 70-200 mm f/2.8 G več kot zadostna. To je kakovosten objektiv, ki vam bo omogoči snemanje odličnih slik.

S tem objektivom sem posnel nekaj mojih najljubših slik in ta objektiv dejansko redno uporabljam za snemanje fotografij glasbenikov na koncertih. In fotografiranje Lune je dokaz kako vsestranski je ta objektiv. Z goriščno razdaljo 200 mm lahko fotografiji enostavno dodate tudi kontekst.

polna luna, obdana z oblaki

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/6400s @ f/3.5, ISO 320

Ohranjanje ostrine in stabilnosti
Prvi ključni kos opreme je stojalo .Ni potrebno, da je to najdražje stojalo, vendar mora biti stabilno, po možnosti težko, ter imeti čvrsto glavo, ki po privijanju ne drsi. Večina stojal ima kavelj, ki vam omogoča sidranje teže s torbo za fotoaparat, kar je idealen scenarij. Zagotovite, da se torba rahlo dotika tal, saj ne želite, da med osvetlitvijo niha s stojala.

Konec koncev je zaradi ozračja med Zemljo in Luno praktično nemogoče zagotoviti popolno ostrino. Vendar pa obstaja nekaj osnovnih stvari, ki jih lahko izvedete, da si zagotovite najboljšo priložnost za podroben posnetek.

Če ima vaš objektiv npr. senčilo, ga uporabite. Lahko pomaga blokirati kakršen koli snop svetlobe, ki prihaja v objektiv pod neželenimi koti. Z uporabo senčila sem snemal to sliko v urbanem območju jugozahodnega Londona, tako da vedno ne potrebujete temnega neba za snemanje, čeprav bi to bilo seveda v pomoč.

jasna slika polne Lune, obdane s temnim nebom

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/4.0, ISO 125

Ko se dotaknete fotoaparata, da bi posneli sliko, v bistvu istočasno rahlo premaknete fotoaparat, zato je dobro, da ste seznanjeni z uporabo samosprožilnika vašega fotoaparata. Z uporabo samosprožilnika lahko aktivirate zaklop in omogočite fotoaparatu nekaj sekund počitka pred začetkom osvetlitve. Uporabite lahko tudi sprožilnik Bluetooth ali aplikacijo Sony Imaging Edge Mobile, da vaš fotoaparat sprožite na daljavo. Dobra ideja je tudi poskus z načinom elektronskega zaklopa, če ima vaš fotoaparat na voljo to možnost. S tem boste zmanjšali tudi najmanjše gibanje mehanskega zaklopa, da fotoaparat med osvetlitvijo ohranite povsem pri miru.

Za ostrenje vedno uporabljam ročno ostrenje. Pogosto uporabljam aplikacijo Imaging Edge Mobile, da lahko uporabim velik zaslon na mojem telefonu in bolj natančno preverim izostritev. Uporabite lahko celo iskalo fotoaparata ali zadnji zaslon. Na ta način izkoristite možnost povečanja izostritve, da poudarite del slike, ki ga želite bolj natančno izostriti.

Osvetlitev
Ko je Luna v središču okvirja, uporabljam sredinsko točkovno merjenje. Vedno posnamem neobdelane slike in ocenim osvetlitev na podlagi tega, ali mi bo ostalo dovolj prostora za premikanje senc in boljšo vidljivost oblakov. Prek preizkušanja lahko odkrijete, ali boste samo osvetlili Luno, ali pa boste Luno rahlo prekomerno osvetlili, da si omogočite boljše možnosti glede oblakov.

Zelo mikavno je slikanje z najširšo zaslonko objektiva in omogočanje prehoda čim več svetlobe skozi objektiv. Vendar pa ta zaslonka skoraj zagotovo ni najbolj ostra. Najti morate najostrejšo točko vašega objektiva. To lahko pomeni slikanje pri f/4 ali f/5.6 – med snemanjem izvajajte poskuse z vašim objektivom in ugotovite na kateri točki je vaš objektiv najostrejši.

polovica Lune v senci

© Peter Neill | Sony α7R IV + FE 400mm f/2.8 GM OSS + 1.4x teleconverter | 1/1600s @ f/4.5, ISO 320

Hitrost zaklopa
Kar se tiče hitrosti zaklopa, sem ugotovil, da je absolutno najnižja hitrost, pri kateri lahko snemate, 1/5 sek. Daljši čas bo pomeni, da bo Luna postala zamegljena. Uporabite lahko hitrejšo hitrost zaklopa, vendar pa delajte čim počasneje, da pridobite koristi omogočanja čim večje mere svetlobe in ohranite občutljivost ISO čim nižjo.

Snemanje pri nižji občutljivosti ohranja šum na najnižji ravni. Vendar pa tudi pri višji ločljivosti fotoaparata Alpha 7R IV udobno poveča ISO 800 ali 1000 in šum ne bo predstavljal težave. To mi omogoča enostaven zajem Zemljine najbližje sosede.

Predstavljeni izdelki

Peter Neill

Peter Neill | UK

"Peter Neill je naš najboljši fotograf do zdaj, zato enostavno ne sodelujemo z nikomer drugim več. Mark Sheehan, The Script"

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili