Ognjemet nad vodo

Najboljši nasveti: fotografiranje prazničnih ognjemetov

z vašim fotoaparatom Sony Alpha

Pripravite načrt

Ognjemet običajno ne traja dolgo, zato pripravite načrt za fotografiranje. Zamislite si fotografije, ki jih želite posneti, in če lahko, obiščite lokacijo podnevi, da ugotovite, kje boste stali in katere objektive boste potrebovali, da boste popolnoma pripravljeni, ko se bo nebo razsvetlilo.

Nočno delo lahko oteži brskanje po torbi za fotoaparat, zato opremo premišljeno pospravite vanjo. Vedno je priročno imeti manjšo svetilko, če morate kaj poiskati ali samo preveriti, kje hodite.

Skupina ljudi, ki opazuje ognjemet

© Arthur Chauvineau

Nastavitve fotografiranja

Zaradi prilagodljivosti fotografirajte v formatu RAW in ne JPEG. Tako boste zajeli več podatkov in lahko pri naknadni obdelavi natančno nastavili osvetlitev.

Izbira objektiva in kompozicija slike

Če bo ognjemet, ki ga boste fotografirali, neposredno nad vami, priporočamo, da uporabite širokokotni objektiv. Na srečo je uporabnikom fotoaparatov Sony na voljo veliko izjemnih širokokotnih objektivov, vključno z objektivoma FE 14mm f/1.8 GM in FE 20mm f/1.8 G ali s prilagodljivim objektivom z zoomom FE 12-24mm f/2.8 GM. Med cenovno ugodnejšimi je na voljo tudi objektiv z zoomom FE 12-24 mm f/4 G.

Če boste bolj oddaljeni od ognjemeta, morda na vzpetini s pogledom na mesto, boste morali izbrati ustrezno goriščno razdaljo, vendar je objektiv z zoomom, kot sta FE 24-70mm f/2.8 GM II in FE 24-105mm f/4 G OSS, dobra izbira, saj vam bo omogočil povečavo in želene posnetke.

Par, ki se poljublja pred ognjemetom

© Davide Monteleone | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/80s @ f/2.8, ISO 6400

Stabilizacija in hitrost zaklopa

Če želite posneti posamezne salve ognjemeta, potrebujete dovolj visoko hitrost zaklopa, da ujamete zamrznjen trenutek, hkrati pa mora biti zaklop dovolj počasen, da fotoaparat ujame vsaj malo svetlobe. Najmanjša hitrost zaklopa, ki jo lahko uporabljate pri fotografiranju iz roke, je odvisna od več dejavnikov, vključno s tem, kako stabilno lahko držite fotoaparat, in z goriščno razdaljo objektiva. Ne pozabite vklopiti funkcije SteadyShot na fotoaparatu in/ali objektivu, da odpravite morebitne majhne premike. Poskusite začeti s hitrostjo zaklopa med 1/10 in 1/30 sekunde, nato pa preglejte slike in ugotovite, ali je treba hitrost prilagoditi.

Za fotografiranje svetlobnih sledi ali več zaporednih salv ognjemeta boste potrebovali daljši čas osvetlitve. Pri takšnem fotografiranju je najbolje, da uporabite stativ, da bo fotoaparat popolnoma miren. Izbrana hitrost zaklopa je odvisna od osebnih preferenc. Lahko znaša na primer od 1 do 30 sekund. V svojem okolju preskušajte različne nastavitve in bodite ustvarjalni.

Neprekinjeno fotografiranje

Kadar poskušate posneti posamezne salve ognjemeta namesto posnetka z dolgo osvetlitvijo, je dobro preklopiti na neprekinjeno fotografiranje in narediti nekaj več posnetkov, da izboljšate možnosti za odličen posnetek. Najprimernejša hitrost bi morala biti nekje med 3 in 5 sličicami na sekundo.

Zaslonka in občutljivost ISO

Hitrost zaklopa je odvisna od tega, kako želite posneti ognjemet, občutljivost ISO pa morate nastaviti tako, da bo šum čim manjši. Kar zadeva zaslonko, začnite z nastavitvijo na sredini razpona – f/8 je dobro izhodišče. Zaradi tehnične zahtevnosti fotografiranja ognjemetov ne gre drugače kot s preskušanjem in odpravljanjem napak, zato ustrezno prilagajajte nastavitve osvetlitve, dokler se vam ne zdi, da ste našli pravo nastavitev.

Dodajanje drugih elementov v ozadju, na primer silhuete množice ljudi ali drevesa, lahko ustvari dodatno slojevitost fotografije. Če želite nekaj vključiti v ospredje, boste morda želeli dodatno zmanjšati velikost zaslonke, da ustvarite večjo globinsko ostrino in izostrite dodatni motiv. V tem primeru lahko zmanjšanje osvetlitve kompenzirate s povečanjem občutljivosti ISO. Naj še enkrat poudarimo, da je pri fotografiranju ognjemetov veliko poskušanja in napak, zato morate vedno preskusiti, kaj je primerno za okolje, v katerem ste.

Barvit ognjemet na nočnem nebu

© Elisha Terada

Zmanjševanje šuma pri dolgi osvetlitvi

Če fotografirate z osvetlitvijo, daljšo od ene sekunde, v meniju fotoaparata Sony preverite, ali je vklopljena funkcija Long Exposure NR (zmanjševanje šuma pri dolgi osvetlitvi). Ta funkcija po ustvarjanju posnetka vklopi zmanjševanje šuma za čas, ki ustreza hitrosti zaklopa. Če torej fotografirate z 10-sekundno osvetlitvijo, bo zmanjševanje šuma delovalo dodatnih 10 sekund, da bi odpravilo morebitni šum.

Ostrenje

Če fotografirate ognjemet na temnem nočnem nebu, boste morda morali uporabiti ročno ostrenje. Če je nebo povsem temno, fotoaparat nima oporne točke za samodejno izostritev, zato preklopite na ročno ostrenje in ga nastavite na neskončno, kar je največja oddaljenost, ki jo boste lahko izostrili. Neskončno ostrenje je na zaslonu fotoaparata prikazano s simbolom ∞. Upoštevajte pa, da nekateri objektivi dejansko izostrijo preko neskončnosti, zato to predhodno preverite. Če so vidne zvezde ali luna, jih lahko uporabite kot referenčno točko.

Predstavljeni izdelki

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili