Osamljeno drevo v meglici ob zori

Najboljši nasveti: Fotografiranje meglenih pokrajin

z vašim fotoaparatom Sony Alpha

Načrtovanje in vreme

Megla in meglica nastaneta iz suspendiranih vodnih kapljic v zraku; dejansko gre za oblake, ki so precej bližje tlom kot običajno. Fotografiranje v megli je vedno najbolje načrtovati vnaprej. Izberite lokacijo, za katero je znano, da je pogosto v megli, in spremljajte vreme. Najbolje je, če se na lokacijo odpravite na jasen dan tik pred sončnim vzhodom. Tako boste dobili najboljšo svetlobo, ki je pri vseh vrstah krajinske fotografije ključnega pomena.

Svetloba na lokaciji se bo spreminjala z vzhajajočim soncem, zato bodite vedno pozorni na to, kako se s svetlobo spreminjajo barve, sence in žarki v prizoru. Poiščite na primer čudovite žarke svetlobe, ki prodirajo skozi megleno gozdno pokrajino ali dolgo senco, ki jo nek objekt meče na pokrajino.

Vitko drevo v lovorjevem gozdu v megli

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/6s @ f/10, ISO 100

Oprema

Pri fotografiranju pokrajin sta najprimernejši lastnosti fotoaparata ločljivost in dinamični razpon. Sony Alpha 7R V in Sony Alpha 7 IV sta odlični izbiri z ločljivostjo 60 in 33 milijonov slikovnih pik ter visokim dinamičnim razponom.

Kateri objektiv boste izbrali, je odvisno od tega, kaj točno želite fotografirati, vendar so za tovrstne posnetke na splošno najboljši širokokotni objektivi in teleobjektivi. Z njimi boste lahko zajeli celoten obseg prizora ali se osredotočili na oddaljene podrobnosti v pokrajini. Uporabite lahko različne modele Sony FE, vendar sta objektiva FE 12-24mm f/2.8 G Master ali FE 12-24mm f/4 G odlična izbira za široke prizore, medtem ko je Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS vsestranski objektiv za poudarjanje podrobnosti.

Poleg fotoaparata in objektivov je priporočljiva tudi uporaba stativa, ki zagotavlja stabilnost. Vzemite tudi naglavno svetilko ali baterijo, da pridete na lokacijo in nastavite fotoaparat še v temi.

Kompozicija

Pri fotografiranju nekaterih najbolj spektakularnih meglenih pokrajin boste stali na hribu ali gori in zrli v megleno dolino. Pri teh prizorih različne oblike, kot so stavbe ali drevesa, molijo iz megle, kot bi se dvigale skozi oblake.

Če pa poskušate celoten prizor zajeti s širokokotnim objektivom, pogosto ni videti tako dramatičen kot je v resnici. V takšnih primerih pomaga teleobjektiv. Približajte zanimive elemente in poskrbite, da bo okoli njih dovolj prostora, da boste lahko upodobili meglene razmere.

Starodavni tempelj, ki se dviga iz megle na vrhu hriba

© İlhan Eroğlu

Če želite zajeti celoten prizor, potrebujete nekaj zanimivega, kar pritegne pogled gledalca. Poiščite nekaj v ospredju, s čimer lahko spodnji del slike naredite bolj zanimiv. Majhna rastlina, štor, skala ali pot so primeri elementov v ospredju, ki pritegnejo gledalca in ga posrkajo v sliko.

Drevo v megli ob zori

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/4s @ f/13, ISO 160

Z orodjem za izravnavo na zadnjem zaslonu ali v iskalu zagotovite, da je fotoaparat popolnoma raven. Poravnajte linije merilnika nivoja, dokler se linije na obeh straneh ne obarvajo zeleno, kar pomeni, da je horizont raven.

Nastavitve osvetlitve

Čeprav se natančne nastavitve, ki jih boste potrebovali za osvetlitev slike, razlikujejo, obstaja nekaj pravil, ki jih lahko upoštevate.

Tako kot pri vsaki fotografiji pokrajine želite izostriti čim večji del prizora, zato uporabite majhno zaslonko, da dosežete čim večjo globinsko ostrino, vendar se za doseganje največje ostrine izogibajte najmanjši nastavitvi. Dobro izhodišče je nastavitev f/11.

Staro drevo na belem meglenem ozadju

© Albert Dros | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/6s @ f/10, ISO 100

Če fotografirate v času sončnega vzhoda, je lahko megla svetla. Spremljajte histogram na zaslonu ali v iskalu in se prepričajte, da se podrobnosti ne izgubljajo v svetlih delih. Prilagodite osvetlitev, da se izognete velikim območjem s presvetljenimi podrobnostmi; zaradi dobrega dinamičnega razpona in nizkega šuma fotoaparatov Sony Alpha lahko pri urejanju vedno osvetlite sence, da obnovite podrobnosti.

Če ne želite urejati neobdelanih slik, uporabite funkciji HDR ali DRO (Dynamic Range Optimiser) v fotoaparatu. Nastavitev HDR bo posnela več posnetkov istega prizora z različno osvetlitvijo in jih združila, da boste dobili sliko z več podrobnostmi v svetlih in senčnih območjih. Pri slikah HDR morate uporabiti stativ, da ostane fotoaparat pri vsaki sliki povsem miren.

Funkcija DRO spremeni osvetlitev, da ohrani čim več podrobnosti v svetlih delih slike, hkrati pa osvetli področja v senci. Višja kot je nastavitev DRO, bolj se povečajo sence. Uporaba funkcije DRO je idealna, če želite ustvariti slike za objavo v družabnih omrežjih, ne da bi zapravljali čas za urejanje slike po tem, ko je že bila posneta.

Predstavljeni izdelki

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili