Hannah Couzens kadrira portret na svojem fotoaparatu Sony Alpha

Ključni nasveti: Popolnoma ostri portreti

z vašim fotoaparatom Sony Alpha

Sledenje oči za samodejno ostrenje

Če lahko za eno funkcijo rečemo, da je revolucionirala portretno fotografijo, je to samodejno ostrenje oči, ki je zdaj na voljo v vseh najnovejših fotoaparatih Sony Alpha. Z uporabo obdelovalnega sistema Bionz fotoaparat zazna človeške oči in objektiv izostri na oko, ki je najbližje fotoaparatu. Za aktiviranje funkcije samodejnega ostrenja oči morate imeti vklopljen način neprekinjenega samodejnega ostrenja (AF-C), v meniju pa morate izbrati funkcijo samodejnega ostrenja oči. V iskalu ali na zaslonu boste videli kvadratek, prikazan okoli očesa objekta. Ko se objekt premakne, se premakne tudi kvadratek za zaznavanje, tako da lahko objektu podajate navodila ali na novo kadrirate fotografijo ter ste pri tem brez skrbi, da bo njihovo oko vedno izostreno.

Dodatni namig:Če se želite poigrati z globinsko ostrino in hočete vedno izostreno izbrano oko, lahko v meniju samodejnega ostrenja oči izberete možnost Left (Levo oko) ali Right eye (Desno oko).

Portret mlade nasmejane ženske

© Pepa Valera | Sony α7 IV + FE 70-200mm f/4 Macro G OSS II | 1/125s @ f/4.0, ISO 400

Izbira objektiva

Objektiv s fiksno goriščno razdaljo je vedno najboljša izbira za zajem čim več podrobnosti. Vrhunec ponudbe za fotografiranje portretov predstavlja Sony FE 85mm f/1.4 G Master, eden od najostrejših objektivov iz nabora objektivov z nosilcem Sony E. Opremljen je tudi z 11 listi krožne zaslonke za tisto kremasto mehko zameglitev ozadja, ki jo ljubijo portretni fotografi. Če imate omejen proračun, se odločite za objektiv FE 85mm f/1.8. Ponuja enako goriščno razdaljo in odlično kakovost slike ter je odlična izbira za fotografe, ki so na začetku svoje poti.

Črno-bel portret ženske z resnim pogledom v fotoaparat

© Steffen Böttcher | Sony α9 + FE 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/11, ISO 50

Izbira zaslonke

Oči so duša portreta in morajo biti vedno najostrejši del fotografije. Vseeno pa ne želite, da preostanek obraza ne bo izostren. Običajno fotografi izberejo zelo veliko zaslonko, na primer f/1.4 ali f/1.8, da ustvarijo zamegljeno ozadje. To se dobro obnese, če fotografirate portret celotne osebe ali od pasu navzgor. Če pa fotografirate samo obraz zelo blizu objekta, lahko zelo majhna globinska ostrina pri teh velikih zaslonkah pomeni, da bodo oči objekta morda izostrene, vendar pa bo nos objekta morda omehčan in zamegljen. Ne bojte se spremeniti zaslonke na vrednost f/2.8 ali f/4, da povečate globinsko ostrino ravno dovolj, da izostrite glavne obrazne poteze. Ne skrbite; pri teh nastavitvah bo ozadje še vedno zamegljeno, še posebej, če je vaš objekt od ozadja močno oddaljen.

Nasmejana ženska leži v peneči vodi na plaži in pozira za portret

© Terry Donnelly | Sony α1 + FE 135mm f/1.8 GM | 1/250s @ f/1.8, ISO 125

Hitrost zaklopa in funkcija SteadyShot

Ljudje se vedno premikamo, tudi ko poskušamo biti čimbolj pri miru. Vdihujemo in izdihujemo, malce se zibamo, ko poskušamo ohranjati ravnotežje, in to velja tudi za fotografa. Majhni premiki lahko povzročijo zamegljenost zaradi gibanja, še posebej pri fotografiranju od blizu z objektivom, kot je portretni objektiv s 85 mm.

Za preprečevanje zamegljenosti zaradi gibanja vklopite v fotoaparatu Sony Alpha funkcijo SteadyShot in uporabite objektiv serije E, če je na voljo. Uporabite samodejno ostrenje oči za neprekinjeno popravljanje morebitnih premikov naprej in nazaj. In nazadnje, vaša izbira hitrosti zaklopa bo odvisna od vrste želenega portreta. Če vaš objekt sedi ali se naslanja na nekaj, lahko fotografirate počasi celo do 1/30 s, če pa jih želite ujeti sredi nasmeha ali kakšne druge reakcije, morate izbrati veliko večjo hitrost zaklopa. Za začetek uporabite hitrost 1/125 s in jo nato prilagodite po potrebi.

Portret balijske ženske s pahljačo

© Dennis Schmelz | Sony α7 IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/10s @ f/2.8, ISO 1600

Način fotografiranja

Način neprekinjenega fotografiranja je odličen za portrete. Človeški izraz se lahko spremeni v trenutku, kar lahko ustvari presenetljivo razliko pri portretni fotografiji. To še posebej velja za fotografiranje reakcij, kjer poskušate ujeti objekt med smejanjem ali nasmehom.

Odprite meni za način fotografiranja in izberite način za neprekinjeno fotografiranje. Nato izberite ustrezno hitrost fotografiranja, ki bo odvisna od modela vašega fotoaparata Alpha. Verjetno ne boste želeli izbrati hitrosti 10 ali celo 20 sličic na sekundo, hitrost 3 do 7 sličic na sekundo pa je dobra hitrost za zajem majhnih sprememb na obrazu objekta.

Alice Greenfield kadrira fotografijo na svojem fotoaparatu Sony Alpha

© Alice Greenfield | Sony α7 III + FE 50mm f/2.5 G | 1/500s @ f/3.5, ISO 80

Omehčana koža

Čeprav želimo oči čimbolj izostriti, pa je preveč podrobnosti na koži lahko pri določenih portretih moteče. Novi fotoaparati Sony Alpha imajo način za mehčanje kože, ki ga lahko najdete v meniju za fotografiranje. V tem načinu bo na fotografiji zaznan obraz objekta, na kožnih predelih pa bo uporabljen učinek mehčanja, ki bo ustvaril laskav videz portreta. Na voljo so Nizka, Srednja in Visoka nastavitev, priporočamo pa, da začnete z nizko nastavitvijo. Ta učinek je na voljo samo za fotografije v formatu JPEG ali HEIF. Če zajemate fotografije v formatu RAW + JPEG, na datotekah RAW učinek ne bo uporabljen, kar je odlično, če želite hiter predogled fotografije JPEG z učinkom mehčanja kože, vseeno pa si želite poznejšega naprednejšega retuširanja fotografije RAW.

Portret mlade dame z rdečimi lasmi

© Kate Kirkman | Sony α9 II + FE 50mm f/1.4 GM | 1/250s @ f/1.4, ISO 320

Predstavljeni izdelki

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili