Moški hodi po zasneženi pokrajini

Najboljši nasveti: fotografiranje prostranih pokrajin

z vašim fotoaparatom Sony Alpha

Prikaz merila

Če ni nobenih referenčnih točk za relativnost, je včasih težko prikazati pokrajino v merilu, zato poskušam vključiti reference, kot so drevesa ali ljudje, da bi gledalci lahko doumeli velikost in oddaljenost prizora.

Moški hodi proti majhni koči v snegu © Tobias Hägg | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/500s @ f/5.6, ISO 100

Fotoaparat

Največkrat fotografiram s fotoaparatom Sony Alpha 7R IV, uporabljal pa sem tudi model Alpha 7R II in nekoč Alpha 7R. Všeč mi je dinamični razpon fotoaparata in barve, ki jih lahko upodobi, poleg tega pa so datoteke izjemno velike in zajamejo vsako podrobnost.

 

Ne bojte se uporabljati teleobjektivov

Čeprav se pri fotografiranju prostrane pokrajine pogosto odločam za različne objektive, rad uporabljam objektiva 100-400mm GM in 70-200mm f/2.8 GM II. Objektiva serije G Master sta lahka, kar je velika prednost na dolgih potovanjih, kakovost slike pa je odlična.

Moški stoji na rdeči skali in gleda oranžno sonce © Tobias Hägg | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/250s @ f/7.1, ISO 100

Ko ste prvič priča prostranemu prizoru, je povsem naravno, da si želite posneti fotografijo, ki bo zajela vse. Vendar mi izkušnje govorijo, naj poskušam raje posneti manjše dele pokrajine, namesto da bi zajel vse naenkrat, saj lahko ta način fotografiranja ustvari prazno fotografijo s preveč prostora in premalo globine.

Moški v rdeči jakni stoji na vrhu gore © Tobias Hägg | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/5.6, ISO 100

Uporabite vse zaslonke

Mnogi pokrajinski fotografi menijo, da mora biti vse na sliki ostro in da je za ustvarjanje globinske ostrine potrebna majhna zaslonka. Sam spreminjam zaslonko glede na prizor in se ne bojim uporabiti zaslonke f/2.8, da bi ustvaril majhno globinsko ostrino, pri kateri bi objekt izstopal.

Moški hodi skozi snežni metež © Tobias Hägg | Sony α7R IV + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/8000s @ f/2.8, ISO 100

Včasih se odločim za fotografiranje z manjšo zaslonko, na primer f/14, in zložim več slik skupaj, da dobim ostro sliko od spredaj do ozadja. Vse je odvisno od tega, kaj želim posneti. Ne osredotočajte se na uporabo ene ali dveh nastavitev zaslonke.

Funkcija SteadyShot fotoaparata Sony Alpha 7 IV in objektivov GM je dovolj močna in zanesljiva, da lahko fotografiram pokrajine brez stojala, in nikoli nisem imel težav. Seveda je stojalo uporabno, če je svetlobe malo in ne želim povečati nastavitve ISO ali če želim posneti več slik, ki jih bom pozneje zložil. Na splošno pa stojala ne uporabljam prav pogosto.

Svetloba in barva

Barve pokrajine so bistvenega pomena. Vendar pa se barve spreminjajo glede na svetlobo v različnih delih dneva in leta.

Sončni zahod nad zimsko pokrajino © Tobias Hägg | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/5.6, ISO 100

Veliko mojih slik Laponske je bilo posnetih februarja in marca, zato je bilo sonce večino dneva zelo nizko na nebu; nobena ni bila dejansko posneta ob sončnem vzhodu ali zahodu.

Raje fotografiram zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, saj je svetloba mehkejša, kar poudari barve. Čeprav sem včasih strogo upošteval fotografiranje zgodaj zjutraj ali pozno popoldne, se ne izogibam več močni opoldanski svetlobi – s pravim kompletom opreme jo še vedno lahko izkoristite za fotografiranje prizora, ki ga želite posneti.

Moški na motornih saneh s soncem v ozadju © Tobias Hägg | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/640s @ f/14, ISO 100

Tako sem na primer v zelo zahtevnih razmerah, ko je bilo sonce visoko na nebu, v ozadju pa jasno, modro nebo, v kader ujel prijatelja na motornih saneh in izkoristil sence. Z majhno zaslonko sem ustvaril sončno zvezdo, pri čemer sem ostro svetlobo spremenil v očarljivo posebnost. Tu sem torej uporabil dane pogoje in delal z njimi.

Mehka sončna svetloba pada na zasneženo goro © Tobias Hägg | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/640s @ f/7.1, ISO 100

Znižajte osvetlitev za svetle točke

Pogosto zmanjšam osvetlitev. Pri delu s pokrajinami je zame najpomembneje, da ohranim podrobnosti osvetlitve. Običajno fotografiram popolnoma ročno, nato pa s histogramom prilagodim osvetlitev in zatemnim sliko, da ohranim svetle dele. Moje datoteke v formatu RAW se morda zdijo temne, vendar vem, da jih lahko obnovim. Zaradi dinamičnega razpona fotoaparata Alpha 7R IV je v senčnih območjih veliko podrobnosti in pri obnovi teh podrobnosti se fotoaparat obnese fantastično.

Predstavljeni izdelki

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili