Terry Donnelly drži v rokah svoj fotoaparat Sony Alpha

Pogled nazaj

10 let brezzrcalnih fotoaparatov Alpha polnega formata

16. oktobra 2013 je Sony za vedno spremenil položaj fotoaparatov na trgu in fotografom ponudil nekaj novega. Sony Alpha 7 in Alpha 7R sta bila prva Sonyjeva brezzrcalna fotoaparata za široko porabo s senzorjem polnega formata. Pred tem so bili ti veliki senzorji na voljo samo v profesionalnih fotoaparatih DSLR ali dragih fotoaparatih s senzorjem za merjenje oddaljenosti, dokler se Sony ni odločil, da jih bo vgradil v manjše in lažje fotoaparate.

Model Alpha 7 je predstavljal naravni razvoj tistega, kar se je začelo tri leta prej z uvedbo fotoaparatov Sony NEX in nastavkom Sony E. To so bili prvi brezzrcalni fotoaparati Sony s senzorji velikosti APS-C in namenjeni so bili potrošnikom, ki so želeli velike in težke fotoaparate DSLR zamenjati za nekaj manjšega in lažjega s sodobnejšimi funkcijami.

Pogled od spredaj na fotoaparat Sony Alpha 7

Izdelava brezzrcalnega fotoaparata polnega formata je bila vedno del Sonyjevega načrta in upoštevana je bila tudi pri razvoju nastavka E-mount.

Od takrat so tudi drugi proizvajalci predstavili svoje brezzrcalne fotoaparate polnega formata, ki pa potrebujejo popolnoma nov nastavek in nov nabor objektivov.

Sonyjeva filozofija je bila »One Mount« (en nastavek). Nastavek E-mount je bil tako uporabljen na fotoaparatih NEX in na novih fotoaparatih serije Alpha 7. Fotografi so lahko uporabili svoje obstoječe objektive z nastavkom E-mount v obrezanem načinu na novih fotoaparatih Alpha 7,objektive polnega formata z nastavkom E-mount (FE) pa je bilo mogoče uporabiti na fotoaparatih NEX z 1,5-kratnim obrezovanjem. Uporabo smo omogočili tudi lastnikom fotoaparatov Sony z nastavkom A-mount zahvaljujoč paru revolucionarnih adapterjev LA-EA3 in LA-EA4, ki sta omogočila preprosto uporabo objektivov z nastavkom A-mount na fotoaparatih Alpha 7. Ponujala pa sta celo samodejno ostrenje s faznim zaznavanjem, kar je omogočilo resnično preprost prehod z nastavka Alpha A-mount na E-mount.

Chris Schmid s svojim fotoaparatom Sony Alpha in objektivom

Sony European Imaging Ambassador / Chris Schmid

Modela Alpha 7 in Alpha 7R sta imela enako obliko ohišja, vendar sta bila opremljena z različnimi senzorji in tehničnimi specifikacijami za izpolnjevanje potreb različnih fotografov. Za vsestranske fotografe je bil na voljo Alpha 7 s senzorjem s 24 milijoni slikovnih pik, samodejnim ostrenjem s faznim zaznavanjem in fotografiranjem z največ 5 sličicami na sekundo. Nato je model Alpha 7R povečal ločljivost za tiste, ki so si želeli najvišje možne kakovosti slike. Imel je senzor s 36 milijoni slikovnih pik, kar je v takratnih brezzrcalnih fotoaparatih predstavljajo nepoznano ločljivost, primerljivo z vodilnimi profesionalnimi fotoaparati DSLR. Omogočal je fotografiranje s hitrostjo do 4 sličice na sekundo, s čimer je postal odličen fotoaparat za krajinske, potovalne in studijske fotografe. Oba fotoaparata sta lahko snemala videoposnetke v ločljivosti Full HD in ponašala sta se z vsemi najnovejšimi funkcijami, kot sta elektronsko iskalo in povezljivost Wi-Fi.

Ta dva fotoaparata sta tlakovala pot do revolucije brezzrcalnih fotoaparatov polnega formata, ki jo vidimo danes, in propada fotoaparatov DSLR.

Olivier Schmitt kadrira fotografijo na svojem fotoaparatu Sony Alpha

Sony European Imaging Creator / Olivier Schmitt

Prihod modela Sony Alpha 7S

Eno leto pozneje se je modeloma Alpha 7 in Alpha 7R pridružil fotoaparat Sony Alpha 7S. Opremljen je bil s senzorjem visoke občutljivosti z 12 milijoni slikovnih pik, optimiranim za snemanje videoposnetkov in šibke svetlobne pogoje. Ponujal je neverjetno občutljivost ISO 409.600 in je hitro postal priljubljena izbira za videografe po vsem svetu. S tremi različnimi linijami fotoaparatov je Sony lahko ponudil nekaj za vsakega fotografa, nastavek E-Mount pa je pomenil, da so objektivi delovali na vseh fotoaparatih, ne glede na to, ali ste fotografirali z NEX-7 ali Alpha 7.

Ilustracija prikazuje 5-osno stabilizacijo v notranjosti fotoaparata Sony Alpha

V naslednjih letih je bila izdana druga generacija fotoaparatov Alpha 7, ki je v primerjavi s prejšnjo generacijo prinesla pomembne izboljšave, vključno s 5-osno stabilizacijo v fotoaparatu in izboljšanimi tehnologijami samodejnega ostrenja. Na trgu pa je manjkal fotoaparat, ki bi lahko bil kos hitremu svetu športne fotografije. Ta fotoaparat je bil Alpha 9.

Pogled od spredaj na fotoaparat Sony Alpha 9

Fotoaparat Sony Alpha 9 je spremenil vse

Prelomni fotoaparat Sony Alpha 9 je bil tista točka, ko so bili fotoaparatom DSLR šteti dnevi. To je bil majhen brezzrcalni fotoaparat, ki je lahko fotografiral s hitrostjo do 20 sličica na sekundo za 240 fotografij v formatu RAW, imel je samodejno ostrenje s faznim zaznavanjem in, kar je najpomembneje, iskalo brez zatemnitve med fotografiranjem. Brez zrcala, ki bi bilo napoti, in izjemno hitrim branjem podatkov s senzorja Exmor R za neprekinjeno fotografiranje so športni fotografi lahko fotografirali z neoviranim pogledam na subjekt, kar je povečalo verjetnost za zajem neverjetnih športnih dosežkov.

Alejandro Ceresuela s svojim fotoaparatom Sony Alpha 9

Sony European Imaging Ambassador / Alejandro Ceresuela

Sony nenehno posodablja obstoječe fotoaparate in dodaja izboljšave z vdelano programsko opremo. Najpomembnejša je bila vdelana programska oprema 5.00 za fotoaparat Alpha 9, ki je dodala več kot 20 funkcij, največji pa sta bili samodejno ostrenje v realnem času in samodejno ostrenje s slednjem očem.

Vsa tehnologija, ki jo je Sony razvijal in izpopolnjeval, je dosegla vrhunec s fotoaparatom Sony Alpha z najvišjimi specifikacijami doslej – Sony Alpha One.

Pogled od spredaj na fotoaparat Sony Alpha 1

Sony Alpha 1: En fotoaparat, ki omogoča vse

Fotoaparat Alpha 1 je bil predstavljen januarja 2021 in je ponudil neverjeten senzor s 50,1 milijona slikovnih pik, hitrostjo fotografiranja s 30 sličicami na sekundo in snemanjem videoposnetkov v ločljivosti 8K. Boljši je bil od vseh fotoaparatov DSLR in postal je novi prvak za športne in novinarske fotografe po vsem svetu.

Mathias Kniepeiss drži v rokah svoj fotoaparat Sony Alpha 1

Sony European Imaging Ambassador / Mathias Kniepeiss

Vendar pa se s fotoaparatom Alpha 1 zgodba še ne konča. Sony je šele začel.

Od takrat Sony še naprej prisluhne potrebam fotografov in filmskih ustvarjalcev ter se jim prilagaja in ustvarja nove in zanimive izdelke, kot je ZV-E1 – fotoaparat polnega formata za vloganje, vendar z veliko video zmogljivosti fotoaparata Alpha 7S III.

Skupina fotoaparatov Sony Alpha 7c

Nato pa je tu še linija izdelkov Sony Alpha 7C, vključno z najnovejšima modeloma Alpha 7CR in 7C II. Ti kompaktni fotoaparati polnega formata so najmanjši in najlažji v svojem razredu, zato so idealni za potovanja in vsakdanjo uporabo, pri čemer model Alpha 7CR uporablja isti neverjetni senzor z 61 milijoni slikovnih pik in prepoznavanje subjekta s pomočjo umetne inteligence kot model Sony Alpha 7R V.

In kaj prinaša prihodnost? Kaj bo Sony razvijal v naslednjih desetih letih?

Predstavljeni izdelki

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili