Gamander Lopez drži Sony a7rm5 z objektivom sel20600g

Alpha 7R V | Raziskovanje narave

Gamander López

Sem Gamander López in zadnjih 10 let sem se specializiral za fotografiranje divjih živali. Prizadevam si ujeti lepoto narave in vsem pokazati, kako pomembna je njena zaščita. V čarobnem trenutku, ko se žival, ki sem jo čakal, nenadoma pojavi pred mojim objektivom, vse pozabim. Pozabim na čas; vživim se in s fotografijo skušam deliti ta čudovit občutek, ki ga občutim po vsakem srečanju.

jelenček sam na pobočju © Gamander López | Sony α7R V + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/200s @ f/2.8, ISO 2500

Bili ste eden prvih profesionalnih fotografov, ki je preizkusil fotoaparat Alpha 7R V. Kakšni so bili vaši prvi vtisi in katere funkcije so za vas izstopale?

Ker uporabljam fotoaparat Alpha 1, mi je fotoaparat Alpha 7R V takoj bil znan, saj ima enako dobro premišljeno ergonomijo. Veliko presenečenje je bil 4-osni zaslon fotoaparata, ki združuje najboljše, kar je že na voljo pri trenutnih fotoaparatih. Med uporabo fotoaparata na terenu sem bil navdušen nad novim sistemom samodejnega ostrenja z umetno inteligenco. Ne prepozna le oči živali, temveč tudi telo, kar se mi zdi izjemno, saj omogoča izbiro živali, ki jo želim fotografirati, ali pa jo zlahka odkrijem, če oči niso vidne. Nazadnje, a ne zadnje zame, senzor polnega okvirja z 61 milijon slikovnih pik ustvarja izjemno ostre fotografije z zelo natančno barvo, kar mi prihrani veliko časa pri naknadni obdelavi po celodnevnem fotografiranju.

Gamander Lopez gleda v zadnji del svojega fotoaparata Sony a7rm5

Kako bodo te funkcije vplivale na/pomagale pri vrsti fotografiranja/ustvarjanju vsebine, ki jo vi in drugi ustvarjate na istem področju?

Novi zaslon bo zelo uporaben, saj omogoča udobno okvirjanje in dostop v vseh možnih scenarijih fotografiranja. Z novim izboljšanim samodejnim ostrenjem z umetno inteligenco v kombinaciji z neverjetnim senzorjem je fotografiranje s fotoaparatom Alpha 7R V zelo priročno. Ko skozi iskalo zagledam žival, vem, da se bo ostrenje usmerilo nanje in rezultat bo izjemno ostra, zelo podrobna fotografija. To je zame ključna prednost, saj pogosto dolgo čakam na žival in nato imam samo eno priložnost, da pritisnem sprostitev zaklopa.

dva jastreba letita skupaj na nebu © Gamander López | Sony α7R V + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS | 1/200s @ f/2.8, ISO 2500

Fotoaparat Alpha 7R v si prizadeva profesionalcem zagotoviti kakovost slike, delovanje in zmogljivost samodejnega ostrenja, potrebnega za izvedbo projektov, ne glede na to, kako zahtevni so. Ali menite, da dosega ta cilj?

Ta fotoaparat zagotovo nudi vse, kar potrebujete za zahtevne scenarije fotografiranja divjih živali. Uporabil sem ga v močnem dežju, za fotografiranje ptic med letom, v situacijah, ko sem imel le delčke sekunde za izbiro osvetlitve in nato ostrenje objekta. In fotoaparat Alpha 7R me ni nikoli razočaral. Med fotografiranjem se je ob sprehodu v gorah pojavila takšna priložnost, ko je skupina gamsov nenadoma pritekla 30 m stran od mene. V delčku sekundi je fotoaparat izostril hitro žival in ustvaril sem ostro fotografijo, preden sem resnično spoznal, kaj se je zgodilo. Prepričan sem, da bo fotoaparat Alpha 7R v ustvarjalcem pomagal ujeti edinstvene trenutke, ne glede na pogoje in objekte.

Gamander Lopez podpira Sony a7rm5 in objektiv na stojalu

Objektivi in dodatna oprema so druga ključna sestavina ustvarjanja fotografija. Katere objektive in dodatno opremo Sony ste uporabili za začetni preizkus in zakaj?

Za preizkus tega fotoaparata sem pravzaprav uporabil vse objektive, ki jih imam (vzdih). Večino časa sem uporabljal objektiv FE 200-600mm G, ker je preprosto odličen vsestranski objektiv za doseg in kakovost. Za ptice med letom sem v ta namen uporabil svoj najljubši objektiv 70-200mm f/2.8 GM OSS II. Tudi pri majhnih pticah, kot so plavčki, je samodejno ostrenje sledilo njihovi neverjetni hitrosti. Za fotografski projekt na drevesu sem fotoaparat Alpha 7R V s svojim 24-70mm f/2.8 GM II nastavil na vejo na višini 4 m in s tal sprožil fotoaparat s programom Imagine Edge Mobile. Ta kombinacija se je prav tako izkazala kot popolna za ostrenje ptic, ki pristanejo na veji pred kamero in se nato premikajo okoli in proti njej.

majhen plavček počiva na drevesni veji © Gamander López | Sony α7R V + FE 24-70mm f/2.8 GM II | 1/250s @ f/2.8, ISO 2000

Kakšen nasvet bi dali profesionalcem, katerim ste vi in vaše delo vzor?

Vedno počni tisto, kar te najbolj veseli. Naravo in divje živali lahko najdete povsod. Ni vam treba obiskati posebnih ciljev, da bi videli nekaj posebnega. Naslednje resnično nepozabno srečanje je lahko oddaljeno le korak. Odprite oči in dosegli boste odlične fotografije, ki jih boste lahko delili!

rjava ptica med letom © Gamander López | Sony α7R V + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/3200s @ f/3.2, ISO 640

Nikoli si nisem mislil, da bom nekega dne v rokah držal neizdan Sonyjev fotoaparat polnega formata. Počutim se zelo privilegiranega, da sem imel to priložnost.

Saj kar me resnično motivira za iskanje, so neverjetna srečanja z divjimi živalmi. S fotoaparatom Alpha 7R V sem na primer vstal ob 5 zjutraj, da bi postavil kamuflažni šotor ob majhnem jezeru in čakal na vodomca. In tri ure kasneje se je pojavil in pristal na veji tik pred mojim skrivališčem. Takšna srečanja me osrečujejo in napolnijo z veseljem.

Predstavljeni izdelki

Gamander López

Gamander López | Germany

Gamander López fotografira naravo in divje živali, je dokumentarni snemalec in kmalu tudi študent biologije na univerzi.

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili