ananda joinet drži v rokah svoj fotoaparat alfa 7m4 in opazuje pokrajino

Upodabljanje narave

Ananda Joinet

Moje ime je Ananda Joinet, sem profesionalna fotografinja in videografinja ter članica ekipe Sony Europe Imaging Creators. Rodila sem se v Limousinu, regiji v središču Francije, kar me postavlja v osrčje mojega najljubšega igrišča: narave.

Narava, živali in umetnost me navdušujejo že od otroštva, fotografija pa je zelo hitro postala moja strast in način izražanja vsega, kar mi je bilo všeč. Pri mojem delu mi je pomembno, da ujamem čustva, ki jih občutim, ko sem v naravi.

gora iz peščenjaka, obsijana z rdečo svetlobo ob mraku

© Ananda Joinet | Sony α7 IV + FE 20-70mm f/4 G | 1/25s @ f/4.5, ISO 125

Ko se odpravim na snemanje, bodisi fotografiranje živali ali pokrajine ali celo snemanje vlogov, sta mi poleg kakovosti kompleta, ki ga uporabljam, pomembni tudi njegova velikost in teža. Objektiv FE 20-70mm je kompakten, dobro se prilega roki, hkrati pa presenetljivo lahek. Ker sem precej majhna, me lahko težak in okoren objektiv hitro ovira. Dejstvo, da ta objektiv ponuja veliko večjo goriščno razdaljo, kot je običajna za standardni zoom, mi omogoča veliko večjo prilagodljivost ne glede na to, ali fotografiram portrete, pokrajine ali preprosto snemam posnetke svojih potovanj. Zame je to popoln potovalni objektiv, ki ne vpliva na hitrost ali kakovost.

gorsko pobočje s kamnito teksturo v šibki svetlobi

© Ananda Joinet | Sony α7 IV + FE 20-70mm f/4 G | 1/320s @ f/4.0, ISO 500

Tako kot vsi moji Sonyjevi objektivi se odlično ujema z vgrajenimi funkcijami mojega fotoaparata Alpha 7 IV, zlasti s sistemoma sledenja s samodejnim ostrenjem in samodejnim ostrenjem oči. Ko enkrat uporabljate te tehnologije, je težko razmišljati o vrnitvi k starejšemu sistemu samodejnega ostrenja in to je eden od razlogov, zakaj vedno uporabljam originalne Sonyjeve objektive. Kljub temu včasih še vedno uporabljam ročno ostrenje, zato me je razveselil dodaten robusten obroč za ostrenje.

sony alpha 7m4 z nameščenim sel2070g

Pri objektivu me je najbolj pritegnil povečan razpon goriščne razdalje. Standardni zoom, ki se začne pri 20 mm namesto običajnih 24 mm, nudi nesporno prednost. Dejansko mi je to omogočilo veliko večjo prilagodljivost pri kadriranju posnetkov. Včasih je pri kompoziciji treba sprejeti kompromis in izpustiti kakšen element, ki bi se dobro obnesel, vendar preprosto nimate dovolj zornega kota, da bi lahko kompozicijo sestavili, kot bi si želeli. Pri razdalji 20–70 mm sploh nisem imela občutka, da ta omejitev obstaja. Rada imam široke posnetke in pogosto fotografiram s Sonyjevim objektivom PZ 16-35mm f/4 G, ki je fantastičen, vendar goriščna razdalja 20–70 mm pomeni, da bi na fotografiranje pokrajine z veseljem vzela s sabo samo en objektiv.

dolga osvetlitev slapu v muhastem vremenu

© Ananda Joinet | Sony α7 IV + FE 20-70mm f/4 G | 8s @ f/5.6, ISO 125

Običajno pri fotografiranju pokrajin uporabljam zaslonke okoli f/8 ali manjše, da ohranim globinsko ostrino, vendar me je zanimalo, kako se objektiv obnese s široko odprto zaslonko. Pri objektivu z zaslonko f/4 je bila zameglitev čudovito gladka in enakomerna, zato sem pomislila, da bi bil objektiv odličen tudi za portrete.

bližnji posnetek lista praproti

© Ananda Joinet | Sony α7 IV + FE 20-70mm f/4 G | 1/320s @ f/4.0, ISO 1000

Vsake toliko časa se pojavi objektiv, ki prekine vzorec tega, kar smo vajeni uporabljati, in to je eden takšnih objektivov. Lahko sem potovala z lahkim objektivom brez sklepanja kompromisov glede prilagodljivosti goriščne razdalje in navdušena sem bila, kako se je spopadel z vsemi izzivi, pred katere sem ga postavila. Ta objektiv je hitro postal moja izbira za pokrajine in komaj čakam, da ga kmalu preizkusim pri portretih.

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili