skupina ljudi ponoči sedi v avtu

Neskončno obzorje

Alexandru Don

Kot filmski ustvarjalec sem vedno verjel, da je objektiv prav tako pomemben kot kamera sama. Navsezadnje je leča tista, ki ujame svetlobo in oblikuje sliko, kar nam daje možnost, da skozi svoje posnetke pripovedujemo zgodbo. In zame ni nič pomembnejšega od vsestranskega objektiva – takega, ki se lahko prilagodi najrazličnejšim situacijam in mi pomaga ujeti bistvo prizora.

Takoj ko sem vzel v roke objektiv Sony FE 20-70 mm f/4 G, sta me navdušila njegova velikost in teža. Je popolno ravnovesje med kompaktnostjo in vzdržljivostjo, zaradi česar je enostavno rokovanje in udobno za dolgotrajno uporabo. Vendar ni samo ergonomsko prijeten – kakovost samega objektiva je izjemna. Ostrina in kakovost slike sta me navdušili – vsak posnetek, ki sem ga posnel, je bil kristalno čist in poln podrobnosti.

Kar zadeva zmogljivost, je bil objektiv sanjski za uporabo. Samodejno ostrenje je bilo bliskovito hitro in natančno, sledenje pa na mestu. Celo v zahtevnih svetlobnih pogojih se je objektiv čudovito izkazal. In če ste ljubitelj očesnega samodejnega ostrenja, boste veseli, da ta objektiv zagotavlja osupljive rezultate tudi na tem področju.

Druga izjemna značilnost objektiva je zatiranje dihanja fokusa – komaj sem opazil kakršno koli spremembo v sliki, ko je objektiv ostril, kar je velik plus. Obroč za ročno zaslonko je prijeten pridih, ki mi daje še večji nadzor nad potekom dela.

alexandru don drži sony fx6 s priloženim sel2070g

Toda morda najbolj impresivna stvar pri tem objektivu (in objektivih Sony na splošno) je, kako brezhibno se integrirajo z mojimi fotoaparati. Nikoli mi ni bilo treba skrbeti zaradi težav z združljivostjo ali izgubljene funkcionalnosti – vse skupaj preprosto odlično deluje. Tako me skrbi ena stvar manj, medtem ko se osredotočam na popoln posnetek.

Nedavno sem imel priložnost uporabiti novi objektiv FE 20-70 mm f/4 G v glasbenem videu in reklami za ekstremne športe in naj vam povem, da me ni razočaral. Prvič, pri snemanju glasbenega videa z mojima fotoaparatoma Sony FX6 in FX3 se je izkazalo, da je objektiv vsestranska delovna naprava. Širok razpon mi je omogočil preprosto preklapljanje med posnetki od blizu in širokimi posnetki pokrajine, kakovost slike pa je bila dosledno osupljiva. Objektiv se je odlično obdržal v različnih svetlobnih pogojih, od slabo osvetljenih posnetkov v zaprtih prostorih do svetlih prizorov na prostem.

Toda pravi preizkus tega objektiva je bil na reklami za ekstremne športe, kjer smo snemali v ledeno mrzlih razmerah. Ne samo, da se je objektiv brezhibno obnesel v težkem vremenu, tudi razpon goriščnih razdalj je zame spremenil igro. Isti objektiv sem lahko uporabil tako za super široke posnetke kot za povečane posnetke od blizu, kar mi je prihranilo dragoceni čas na snemanju. In ko je bil združen s kardanskim okvirjem, je objektiv resnično zablestel – gladki, stabilni posnetki, ki jih je zajel, niso bili nič manj kot impresivni.

In tudi na sončen, svetel dan z ostro sončno svetlobo je leča uspela ustvariti čudovite rezultate. Posvetlitve in odtenki kože so bili odlično upodobljeni, splošna kakovost slike pa je bila vrhunska.

Skratka, objektiv FE 20-70 mm f/4 G je pravi biser. Ne glede na to, ali snemam glasbeni video, reklamo za ekstremne športe ali samo zajemam vsakodnevne trenutke, vedno zagotavlja osupljive rezultate. Zaradi širokega razpona goriščnih razdalj, odlične kakovosti slike in zanesljivega delovanja je vedno v torbi mojega fotoaparata. Če potrebujete nov objektiv, toplo priporočam, da ga preizkusite – ne boste razočarani.

sony fx3 s priloženim mikrofonom in objektivom sel2070g

20-70 mm f/4 G proti 24-70 mm f/2,8 GM

Ko gre za izbiro objektiva, je treba upoštevati veliko dejavnikov - goriščno razdaljo, zaslonko, kakovost slike in drugo. In če ste razpeti med Sony 24-70 mm f/2,8 GM in 20-70 mm f/4 G, niste edini. Oba objektiva sta popolna za fotografe in filmske ustvarjalce, toda kateri je prava izbira za vas?

Osebno sem z veseljem uporabljal oba objektiva in cenil sem edinstvene prednosti vsakega. 24-70 GM je klasičen objektiv s širokim goriščnim razponom in svetlo zaslonko, zaradi česar je priljubljena izbira za različne situacije. Zame pa ima 20–70 mm nekaj ključnih prednosti, zaradi katerih je moja izbira.

alexandru don drži sony a7sm3 s priloženim sel2070g

Objektiv 20–70 mm je predvsem bistveno lažji in kompaktnejši od objektiva 24–70 mm. To se sprva morda ne zdi nič posebnega, a ko ves dan tovorite svojo opremo, šteje vsak gram. Zaradi manjše velikosti in manjše teže je rokovanje z njim veliko lažje in udobnejše za dolgotrajno uporabo.

Vendar razlika v velikosti ni edina prednost 20–70 mm – tudi kakovost slike je vrhunska. Objektiv zagotavlja ostre, podrobne slike z odlično barvno reprodukcijo, samodejno ostrenje pa je hitro in natančno. Poleg tega ima objektiv številne napredne tehnologije, kot sta zatiranje dihanja fokusa in napredna optika, ki pomaga ustvarjati čudovite kinematografske slike.

Skratka, čeprav sta oba objektiva Sony 24-70 mm in 20-70 mm odlična objektiva, imam osebno raje slednjega. Zaradi svoje kompaktne velikosti, odlične kakovosti slike in naprednih tehnologij je odlična izbira za fotografe in filmske ustvarjalce.

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili