stavbe svetlih barv za kanalom v amsterdamu

Super širokokotni objektiv: Fotografiranje z novim objektivom FE 14 mm f/1,8 G Master

Albert Dros

“Nisem pričakoval tega objektiva,” priznava Albert Dros. “Ko so me pri Sonyju povabili, da preizkusim njihov novi objektiv, sem pričakoval širokokotni objektivi z zaslonko f/2. Ko pa so rekli, da gre za 14 mm f/1,8, sem ostal brez besed!”

Albert si je svetovni sloves prislužil s svojimi izjemnimi krajinskimi fotografijami, ki jih pogosto posname s super širokokotnimi objektivi. Albertova druga ljubezen je astrofotografija, kjer so širokokotni objektivi z veliko zaslonko nepogrešljivi pri fotografiranju podrobnosti na zemlji in nočnem nebu.

tulipani pred starimi stavbami v amsterdamu

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/15s @ f/13, ISO 200

“Pri astrofotografiji se vedno odločim za glavni objektiv. Ne gre zgolj za ostrino. Objektiv z zoomom preprosto nima tako velike zaslonke, ki bi zagotavljala dovolj svetlobe,” razlaga. “To pomeni, da lahko uporabim nastavitev ISO z nižjo stopnjo občutljivosti, pri kateri lahko s svojim Alpha 7R IV dobim največ ostrine in podrobnosti. Ta objektiv je v tem pogledu naravnost fantastičen. Pri astrofotografiji bi se brez pomisleka odločil zanj. V kotih bi človek pričakoval vsaj nekaj kome, vendar ni ničesar. Zvezde so odlično izostrene.”

Zaradi premišljene zasnove z dvema izjemno asferičnima elementoma (XA) v objektivu je lahko Sony ustvaril 14 mm f/1,8 objektiv, ki omogoča izredno ostre posnetke od kota do kota, poleg tega pa je tudi znatno lažji od primerljivih objektivov. “Pričakoval sem zelo velik in težek objektiv, saj sem v preteklosti že uporabljal druge primerljive objektive, ki so tehtali veliko več od tega. Bili so zelo veliki in težki za prenašanje. Novi objektiv 14 mm f/1,8 G Master pa je pri 460 g izredno lahek, kar pride prav, ko se peš odpravljam na lokacijo.”

svetlo sonce nad peščeno sipino

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 30s @ f/8.0, ISO 100

Kompaktna velikost in nizka teža pa nikakor ne vplivata na kakovost slike. Fotografi, ki se odločajo za širokokotni objektiv, morajo seveda računati s popačenjem, vendar pa je tega pri objektivu 14 mm f/1,8 G Master zelo malo.

“Vse linije so videti zelo ravne, popačenja pa je zelo malo,” pravi Albert. “V moji programski opremi za urejanje za objektiv trenutno ni profilov objektivov, zato vem, da popačenja ne odpravlja programska oprema. Ostrina v kotih je zelo dobra pri vseh zaslonkah, še posebej pri f/1,8.”
golo drevo na peščeni sipini

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/60s @ f/9.0, ISO 100

Krajinski fotografi bi lahko imeli pomislek glede filtrov. “Na sprednjem delu objektiva ni navoja za filtre,” razlaga Albert, “vendar pa je podobno kot pri objektivu Sony FE 12–24 mm f/2,8 G Master na hrbtnem delu objektiva reža, ki omogoča uporabo filtra z gelom. Sony nudi tudi šablono, s katero lahko svoje filtre z gelom preprosto obrežete na ustrezno obliko. Oblika je enaka kot pri objektivu FE 12–24 mm f/2,8 G Master. Če imate filtre z gelom za tisti objektiv, jih lahko uporabljate tudi s tem.”

sončna svetloba pronica skozi drevesa z rožnatimi cvetovi

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 1/80s @ f/9.0, ISO 200

Zasnova objektiva nudi vse, kar lahko pričakujete od Sonyjevega objektiva G Master. Obroček za zaslonko omogoča hitro spreminjanje globinske ostrine in osvetlitve, klikanje pa je seveda mogoče vklopiti ali izklopiti. Tako postane objektiv še posebej uporaben za tiho in nemoteno snemanje videoposnetkov. Gumbi po meri na ohišju objektiva omogočajo dostop do funkcij s preprostim dotikom, zato je objektiv idealna odločitev za fotografe ali videografe, ki pri delu uporabljajo različne ostrine. Dva izjemno dinamična linearna motorja omogočata hitro, natančno in tiho izostritev pri snemanju fotografij ali videoposnetkov. “Zaradi količine svetlobe, ki vstopi v objektiv, sem samodejno ostrenje lahko uporabil celo za izostritev zvezd,” se spominja Albert.

mlin na veter z zvezdnatim nebom v ozadju

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 14mm f/1.8 GM | 13s @ f/1.8, ISO 1600

“Ta objektiv bo postal standardna oprema za vse, ki jih zanima fotografija nočne pokrajine. Razlika je zelo očitna,” zaključuje. “Človek bi pomislil, da bo objektiv s takšno goriščno razdaljo težek kot cent, v resnici pa je zelo majhen in lahek. Ne vem, kako je to mogoče, vendar je Sonyju to uspelo, kar je res izjemno.’

Predstavljeni izdelki

Albert Dros

Albert Dros | Netherlands

"Obseden sem s tem, da moram narediti popoln posnetek."

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili