ženska s sončnimi očali igra kitaro

Zaupajte postopku

Frank Doorhof

“Portretna fotografija,” pravi Frank Doorhof,“ je zame sestavljena iz 99 % komunikacije, preostanek pa je pritisk na gumb zaklopa. V tem se moj način dela loči od ‘standardnega’ načina. O osebi, ki jo fotografiram, želim izvedeti čim več, spoznati hočem njeno osebnost, glasbo ali umetniška dela in vse to vključiti v svoje slike.” S tem pristopom si Frank pri svojem delu vedno pomaga, zlasti ko fotografira slavne osebe, glasbenike in druge nastopajoče umetnike, saj daje njegovim fotografijam intimen in živahen pridih. Pomembno je, da pri takšnih interakcijah ostanemo prizemljeni. “Med slavnimi osebami in drugimi ne delam nobene razlike,” pojasni. “Res je, da služijo denar z nastopi na odru, vendar so kljub temu običajni ljudje kot vi in jaz. Spoznal sem, da so zaradi takšnega pristopa bolj sproščeni in mi lažje zaupajo,” pravi Frank.

Uradni portret moškega v suknjiču

© Frank Doorhof | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/11, ISO 100

Fotograf, ki posveča toliko časa izgradnji medsebojnega zaupanja s subjektom, popolnoma zaupa tudi svojemu fotoaparatu. Frank verjame v Sonyjev fotoaparat Alpha 7R IV. “Fotografije ne ustvari oprema,” pojasni, “vendar pomaga, zlasti če se lahko zaneseš nanjo. Menim, da se Sonyjevi izdelki ločijo od drugih po tem, da vas ne razočarajo, ko jih potrebujete. Serija Alpha 7R je odlična, najnovejše ohišje pa združuje še izjemno visoko zmogljivost ISO in ogromnih 60 milijonov slikovnih pik. Ko vsemu temu dodam še tihi zaklop, dobim orodje, s katerim brezskrbno ustvarjam. Med zajemanjem posameznih posnetkov mi ni treba razmišljati o fotoaparatu.”

Frank se spominja fotografiranja pianista Wibija Soerjadija med koncerti v živo. “V takšnih snemalnih pogojih sem vesel, če lahko uporabljam občutljivost ISO, nižjo od 64000 – seveda mislim na 64000, ker je učinkovitost delovanja tako zelo dobra – uporabil sem celo že 102400 in po obdelavi se je ta posnetek znašel na velikanskem posterju formata A0. To je bilo pred nekaj leti povsem nepredstavljivo. S tihim zaklopom se umetniku na odru, kot je Wibi, lahko tudi povsem približam. Med odmorom mi je celo poslal sporočilo, da ni slišal ničesar. Zaupanje med fotografom in subjektom se je okrepilo zaradi tehnologije, saj vem, da se bo fotoaparat Alpha 7R IV odrezal odlično, tudi če ga ženem do skrajnosti.”ž

bližnji posnetek moškega, ki igra klavir

© Frank Doorhof | Sony α7R IV + FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSS | 1/250s @ f/6.3, ISO 5000

Frankove fotografije jasno izražajo element zaupanja, s katerim od subjektov dobi pristnejši odziv, obenem pa z nekaterimi kreativnimi spremembami zajame portrete, ki so intenzivnejši in pustijo večji vtis. “Menim, da veliko ljudi podcenjuje, kako pomembno je, da se umetnik ali model počuti povsem sproščeno ob fotografu,” pojasni. “Ti ljudje se nadvse dobro zavedajo svoje podobe in njenega vpliva, zato je za vzpostavitev medsebojnega zaupanja pomembno, da so prve slike popolne v smislu osvetlitve in razpoloženja. ”Pri tem pomagata priprava in preskušanje luči ter uporaba svetlomerov, tako da pozneje ne izgubljam časa za nastavitve ter ne dvomim vanje.” “Svojim subjektom ves čas kažem slike, ki jih zajemam,” nadaljuje Frank, “in če s katero niso zadovoljni, jo takoj izbrišem.”

portret moškega s flavto

© Frank Doorhof | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/9.0, ISO 100

“To,” nadaljuje, “daje nam fotografom veliko moč. Odličen posnetek je lahko izjemno pomemben za kariero neke osebe.” Frank se spominja, kako sta s flavtistom Nathanaelom Carréjem oblikovala zamisel, nad katero sta bila oba navdušena. “Morda se zdi, da si želijo glasbeniki, ki igrajo klasično glasbo, ostati tradicionalni, vendar si je Carré želel nekaj drugačnega,” pojasni Frank. “Razpravljala sva o naslovu albuma, barvah, ki jih je videl v glasbi, in podobnem. Na koncu smo s trendovskimi barvami in z dimom ustvarili nekaj slik, ki so skoraj presegale meje mogočega. Posnetek mu je bil enako všeč kot meni, pokazal pa nama je, kaj je mogoče doseči s portreti, ki so osebni in prilagojeni posameznim projektom.”

portret moškega s flavto, obdanega z dimom

© Frank Doorhof | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/13, ISO 100

Frank ves čas prestopa meje in uživa v zaupanju, ki mu ga prinaša ustvarjalna svoboda, zato se pri fotografiranju umetnikov in glasbenikov ne ustavi pred nobenim novim izzivom. “Včasih gre za enkratna naročila fotografiranja,” pravi, “čeprav mi je ljubše dolgoročno sodelovanje z ljudmi, ki jih fotografiram. Tako se namreč lažje prepustim bolj človeški in družabni plati fotografije, ki mi je všeč. Prav v teh odnosih namreč spoznamo, da smo vsi enaki, ne glede na to, ali smo slavni ali ne. Če si zares povezan z nekom na takšen način, je posnetek bolj naraven in pristen, subjekt želi pozirati pred fotoaparatom in portreti so zaradi tega toliko boljši.”

ženska sedi na stolu s prsnim delom, obrnjenim proti naslonjalu

© Frank Doorhof | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/10, ISO 100

Predstavljeni izdelki

Frank Doorhof

Frank Doorhof | Netherlands

"Zakaj vzeti, če lahko ustvariš"

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili