vodomec z ribo v kljunu na veji

Divje živali z novim objektivom FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS II

Petar Sabol

Vsi, ki spremljajo delo Petra Sabola, vedo, da ima zelo rad vodomce, ki jih neutrudno fotografira že od leta 2013, ko je prvič odkril, kako navdušujoči so. Ko so ga tako vprašali, če bi preizkusil novi FE 70–200 mm f/2,8 GM OSS II, je takoj vedel, kje ga bo preizkusil.

vodomec med potapljanjem v vodo © Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 2x teleconverter | 1/4000s @ f/5.6, ISO 2500

 

Kakšni so prvi vtisi glede objektiva?

“To je objektiv z zoomom in zmogljivostjo objektiva z nespremenljivo goriščno razdaljo. Najprej me je najbolj presenetila teža objektiva in njegova celovita kompaktnost. V primerjavi z njegovimi predhodniki je razlika v teži ogromna – tolikšna, da sem najprej pomislil, da v notranjosti ni steklenih delov. Povsem preprosto bi ga ta dan lahko uporabljal brez napora, celo brez brez stojala.”

vodomec z ribo v kljunu med letom © Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/10000s @ f/4.0, ISO 2000

 

Kaj menite, kako uravnotežen je izdelek s fotoaparatom?

Fotoaparat Alpha 1 sem začel uporabljati nedavno in kombinacija ohišja ter novega 70–200-mm objektiva je fantastična – izdelek je zelo dobro uravnotežen ter se popolnoma prilega roki. Obroč za zoom deluje tekoče, je odziven, prav tako kakor obroč za ostrenje, ki pri neposrednem prilagajanju ostrenja deluje odlično. Stikala za ostrenje, načini stabilizacije in novi obroček za ročno nastavitev zaslonke so na pravem mestu; že po le nekaj minutah sem jih uporabljal, ne da bi jih moral posebej iskati, kar potrjuje, da je zasnova tega objektiva zelo premišljena.

vodomec z razširjenimi krili © Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 1.4x teleconverter | 1/6400s @ f/4.0, ISO 800

 

Kaj menite o hitrosti samodejnega ostrenja, če jo primerjate z originalnim 70–200-mm objektivom GM?

Hitrost ostrenja je naravnost neverjetna. V kombinaciji s fotoaparatom Alpha 1 je izostritev takojšnja, celo od minimalne goriščne razdalje do neskončnosti ali obratno. Sledenje vodomcu, ko se potopi v vodo, je odličen preizkus za kateri koli sistem samodejnega ostrenja in vsakič, ko se je ptica dvignila iz vode, je funkcija samodejnega ostrenja takoj izostrila objekt.

sliki vodomca med dvigovanjem iz vode s plenom © Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 1.4x teleconverter | 1/10000s @ f/4.0, ISO 2000

 

Predstavili smo novi način stabilizacije, zasnovan posebej za posnetke s samodejnim zaznavanjem vodoravnega premikanja fotoaparata. Kakšna se vam zdi ta funkcija?

Sledil sem vodomcu, ko se je spustil pod vodo in se dvignil nad gladino s plenom. Stabilizacija deluje odlično, vedeti je namreč treba, da gre za izjemno hitro in majhno ptico, ki med lovom na ribe skoči iz vode v delčku sekunde ter lahko nenadoma spremeni smer. Uporabljal sem nastavitev z novim načinom 3, s katerim sem vsakič znova odlično ohranjal kader.

Ste uporabljali novi objektiv s telekonverterjem? Če ste, kaj menite o njegovi zmogljivosti?

Zmogljivost ob uporabi telekonverterjev me je posebej navdušila. Sam sem uporabljal svoja 1,4- in 2-kratni konverter in nisem opazil prav nobene izgube ostrine ali kontrasta, hitrost ostrenja pa je bila skoraj popolnoma enaka kot brez njiju. Ob uporabi telekonverterjev imam s tem objektivom v bistvu 3 objektive v enem. Prav zares je to fantastičen del opreme, ki je v primerjavi z vsem, kar sem imel na voljo doslej, močno premaknil meje dosegljivega.

vodomec med dvigovanjem iz vode © Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

 

Bi želeli na koncu kaj dodati glede objektiva?

Všeč mi je, da ob nakupu tega objektiva skupaj z 1,4- in 2-kratnim telekonverterjem dejansko dobite 3 odlične objektive z zoomom z zmogljivostjo objektiva G Master, ki je tako dobra kot z objektivom z nespremenljivo goriščno razdaljo.

To je zame najboljši 70–200-mm objektiv z f/2,8 doslej in iskreno nisem pričakoval toliko vsesplošnih izboljšav."

Predstavljeni izdelki

Petar Sabol

Petar Sabol | Croatia

"I always try to make my photos look better, no matter how long it takes and how much effort it requires"

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili