snemalec uokvirja posnetek s sonyjevo kamero

Zapper | Kratek film, posnet s Sonyjevim objektivom FE 50 mm f/1,2 GM

Alan Stockdale

Moje ime je Alan. Sem vodja podjetja za videoprodukcijo, ki sem ga ustanovil leta 2004, nudimo pa celovito ponudbo, od koncepta do končnega izdelka. Delam z različnimi strankami in neposredno z blagovnimi znamkami. Sem tudi zastopnik blagovnih znamk Manfrotto, Litepanels, Atomos, Schneider Kreuznach in Sony, za katere sem ustvaril filmske kampanje. Večina mojih projektov temelji na glasbi in ritmu. Ustvarjam zgodbe, ki spodbujajo te čute.

Zapper

‘Zapper’ je barvit kratki film, v celoti posnet z objektivom FE 50 mm f/1,2 G Master. Posnet je bil na dveh različnih lokacijah – v prostoru z igralnimi avtomati in garažni hiši. Koncept za film sem dobil z ene slike, na kateri je bila vrsta utripajočih luči. S tem prizorom sem poudaril zmogljivosti zameglitve ozadja, ki ga nudi ta izjemen glavni objektiv f/1,2. Glavni lik v prizoru z igralnimi avtomati je igralec iger, ki ga nekoliko preveč navduši starinski igralni avtomat. Nad njegovim navdušenjem pa ni navdušen hišnik zabavnega parka, s katerim ni dobro zobati češenj. Stvari se zasukajo v nepričakovano smer.

Prvi vtisi o snemanju z objektivom FE 50 mm f/1,2 GM

Ker ima ta objektiv zelo hitro zaslonko, sem nameraval posneti le nekaj posnetkov s popolnoma odprto zaslonko pri vrednosti f/1,2, s čimer bi poudaril zameglitev ozadja. Ko sem z objektivom snemal na prizorišču, mi je bil všeč videz posnetka, zato sem nadaljeval snemanje s široko odprto zaslonko, s čimer sem dobil zelo filmski videz.

Zaradi kompaktne velikosti je objektiv idealen za mala ohišja fotoaparata (kot je Alpha 7S III) na kardanskem mehanizmu. Zlahka sem preklopil med prvo lokacijo, kjer sem za snemanje uporabil FX6, in drugo lokacijo, kjer je bilo 90 % posnetkov narejenih s fotoaparatom Alpha 7S III na kardanskem mehanizmu.

snemalec drži svoj sony fx6 pri očesu
Ker sem objektiv FE polnega formata priklopil na fotoaparat FX6 in Alpha 7S III, sem lahko izkoristil vse prednosti izredno zmogljivega samodejnega ostrenja. S sledenjem obrazov v fotoaparatu FX6 in sledenjem z dotikom v fotoaparatu Alpha 7S III med premikanjem na kardanskem mehanizmu sem brez težav sledil izostrenemu subjektu, hkrati pa sem dobil izjemno mehko zameglitev ozadja. Nastavitev f/1,2 v tem objektivu je čudovita.

Ta fotoaparata se odlično obneseta pri šibki osvetlitvi, s tem objektivom pa boste v večini situacij brez težav snemali pri nastavitvah sLog3 (če želite plitvo globinsko ostrino).

Kakšen nasvet glede snemanja videov imate za prihodnje nove lastnike objektivov?

S tem objektivom dobite nadzor nad različnimi globinskimi ostrinami. Skupaj s Sonyjevimi zmogljivostmi samodejnega ostrenja v novih fotoaparatih lahko z njimi dobite natančne in izostrene točke ostrenja. V preteklosti sem imel različne objektive f/1,2 in f/1,4, ki sem jih moral ostriti ročno. Težko dosežete želeno točko ostrenja in pogosto je treba poizkusiti večkrat. S Sonyjevimi fotoaparati z najnovejšim sistemom samodejnega ostrenja lažje dobite izostreno sliko pri vrednosti f/1,2 in imate poln nadzor nad videzom posnetka. Samodejno ostrenje lahko uporabite tudi pri vrednosti f/1,2!

sony alpha 7sm3 na malem stojalu

Ali imate še kakšno zadnje sporočilo, ki ga želite deliti s skupnostjo Alpha glede snemanja z novimi objektivi in snemanjem pri tem določenem projektu?

To je bil res zabaven projekt, pri katerem sem uporabil le en glavni objektiv. Na ta način se dobro izurite pri delu z eno goriščno razdaljo. Imam veliko objektivov G Master in ta 50 mm glavni objektiv lepo dopolnjuje zbirko, uporabljal pa ga bom pri številnih prihodnjih snemanjih.

 

Alan Stockdale

Alan Stockdale | UK

Zaradi naše strasti do ustvarjanja izvirnih zgodb in najbolj inovativne opreme lahko ustvarjamo filmske kampanje od koncepta do končnega izdelka.

Predstavljeni izdelki

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili