London v megli ob sončnem vzhodu

Kako fotografiram | Mesta

Ron Timehin

Sem mestni fant. Rojen sem v Londonu, kjer sem tudi odraščal in preživel celo svoje življenje, vendar je v velikem mestu še vedno nekaj, kar me navdušuje. Je kot moje igrišče, po katerem lahko tekam in ga odkrivam. Vedno je toliko vsega za videti, mesta pa se stalno razvijajo. Daje veliko prostora za ustvarjalnost.

Biti mobilen

Če raziskujem novo mesto in ne fotografiram nekaj specifičnega, želim fotografirati z nečim majhnim in lahkim. Zato sem začel fotografirati s fotoaparatom Sony Alpha 7C. Absolutno obožujem ta fotoaparat. Je majhen in neznatne teže, vendar mi kljub temu ponuja senzor polnega formata z odličnim dinamičnim razponom in vsemi profili barv za video, ki sem jih navajen uporabljati. Običajno jih kombiniram z nizom kompaktnih objektivov z nespremenljivo goriščno razdaljo FE 24 mm f/2.8 G, FE 40 mm f/2.5 G in FE 50 mm f/2.5 G. Fotoaparat Alpha 7C mi v kombinaciji s temi majhnimi objektivi daje izvrsten komplet, brez da bi moral nositi ogromno torbo za fotoaparat. Fotoaparat si lahko obesim okoli vratu in se sprehodim po mestu.

Moški, ki se sprehaja po barviti podzemni železnici

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/250s @ f/8.0, ISO 200

Fotoaparat Sony Alpha 7R IV rad uporabljam tudi za komercialne in načrtovane projekte, ker je visoka ločljivost neverjetna in mi daje večji prostor za igranje s sliko.

Ron Timehin kadrira posnetek s svojim Sony Alpha 7C

Raziskovanje

Z leti sem v svojem pristopu postal veliko bolj metodičen. Pred odhodom veliko časa namenim raziskovanju po spletu. Menim, da vam lahko fotografski forumi ali Instagram ponudijo nekatere zanimive lokacije in točke zanimanja. Tudi uporaba Google Zemljevidov za ogled satelitskih posnetkov ali posnetkov Street View je lahko odlično orodje za iskanje zanimive arhitekture -– naredite lahko skoraj 360-stopinjski ogled, brez da bi zapustili svoj dom.

Moški, ki hodi skozi londonski slavolok

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 40mm f/2.5 G | 1/160s @ f/8.0, ISO 320

Vendar pa gre za veliko več kot samo iskanje lokacije. Ugotoviti moram, kjer se moram nahajati, da lahko fotografiram, kar zahteva več raziskovanja javno dostopnih prostorov, ali če za fotografiranje na določeni lokaciji potrebujem dovoljenje. Potem moram seveda določiti, kdaj je najboljši čas za fotografiranje, da bi dobil svetlobo, ki jo želim, in to je običajno ob sončnem vzhodu ali zahodu ali med »modro uro« – ura neposredno pred sončnim zahodom ali po sončnem vzhodu.

Cikrus Piccadilly v Londonu ponoči

© Ron Timehin | Sony α7C + FE 24mm f/2.8 G | 1/250s @ f/7.1, ISO 1600

Ustvarjanje lastnih fotografij

Danes, ko je na svetu veliko fotografij, je pomembno, da ustvarite lastne fotografije, kot pa da kopirate fotografije drugih. Pogosto fotografiram takrat, ko drugi ne želijo – morda dežuje ali pa je gosta megla. Ključna stvar je vedno vaš vidik. Če lahko najdete edinstven pogled, potem bodo vaše fotografije izstopale med tisočimi drugimi.

Vozniki londonskih avtobusov držijo roke v zrak

© Ron Timehin | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.8 | 1/800s @ f/4.0, ISO 640

Namig, ki ga imam, je, da poiščite bare, restavracije ali vrtove na strehi. Ta mesta imajo pogosto prekrasen pogled na mesto in pogosto zahtevajo malo poznavanja mesta. Zame je idealno, ko lahko druženje s prijatelji ob pijači ali hrani kombiniram s fotografiranjem čudovitega sončnega zahoda. Vendar morate biti vedno spoštljivi do lokacije in okolice. Vedno prosim za dovoljenje in pogosto ponudim možnost, da bom fotografirani lokaciji poslal fotografijo, ki jo lahko uporabijo, in večinoma je odgovor pozitiven, zato naj vas ne bo strah vprašati.

Včasih ste lahko omejeni, saj morate fotografirati skozi okensko steklo. Uporabljam pripomoček, imenovan Lenskirt, ki je kot veliko črno senčilo objektiva, ki gre okoli konca objektiva in za pritrditev na steklo uporablja priseske. S stekla odstrani vso bleščanje ali odsev, vključno z odsevom fotoaparata ali celo mene.

Otroci se igrajo v megli

© Ron Timehin | Sony α7 II + FE 35mm f/1.4 ZA | 1/1250s @ f/6.3, ISO 100

Bodite potrpežljivi

Ena od mojih najljubših nedavnih fotografij prikazuje otroke, ki se igrajo v megli. Na lokaciji sem preživel eno uro, kjer sem fotografiral ulične fotografije in čakal, da se bo nekaj zgodilo. Nisem vedel, da bodo ti otroci tekali okrog in se bodo postavili kot v tem okvirju. Ker pa sem čakal in se zavedal, kaj se je dogaja okoli mene, se je moja potrpežljivost obrestovala. Takoj, ko sem sliko videl skozi iskalo, sem vedel,da je to »zadetek«.

Predstavljeni izdelki

Ron Timehin

Ron Timehin | UK

"Fotografija mi ponuja možnost, da se ukvarjam s svetom, ki me obkroža, ga poskušam razumeti in tolmačiti"

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili