2 ptiča prehranjujeta drug drugega na veji

Kako fotografiram | Fotografiranje ptic

Staffan Widstrand

Terenska obrt

Ptičem in sesalcem ni všeč, ko vidijo obris človeka. Ležanje, sedenje, skrivanje za rastlinami ali v skrivališčih, ali pa preprosta uporaba kamuflažnega blaga vam lahko pomaga, da se približate vašemu objektu. A ne pozabite na najpomembnejše pravilo: živali ali okolja se ne sme poškodovati. Nobena slika ni pomembnejša od zdravja in dobrega počutja živali.

2 barvni ptici, ki sedita na veji

© Staffan Widstrand | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/1000s @ f/2.8, ISO 2000

Fotoaparati in oprema

Trenutno uporabljam dva vrhunska fotoaparata Sony Alpha 1, saj sta hitra kot Peregrine Falcon in lahko zajameta slike pri 50 milijonih slikovnih pik do 30 sličic na sekundo. Prej sem uporabljal Sony Alpha 9 II, katerega občasno še uporabljam. Imam dva fotoaparata Alpha 1 z identičnimi nastavitvami. Nastavitve z enega fotoaparata na drugega sem lahko prenesel s pomočjo kartice SD. Na vsakem fotoaparatu imam različne objektive, odvisno od tega, kaj fotografiram in kakšna je moja okolica.

2 čaplji, ki se v zraku borita za ribo

© Staffan Widstrand | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/5000s @ f/3.5, ISO 800

Moj objektiv številka ena za vse vrste fotografiranja v divjini, še posebej pa ptic, je FE 600 mm f/4 G Master. Doma pravzaprav sploh ne zapustim brez njega. Njegova kombinacija senzorja visoke ločljivosti in dolge goriščne razdalje mi omogoča zajem najmanjših podrobnosti brez problema. To je še posebej uporabno, ko fotografiram manjše ptice.

Ptica, ki leti nizko nad vodo s popolnim odsevom

© Staffan Widstrand | Sony α9 II + FE 600mm f/4 GM OSS | 1/1250s @ f/4.0, ISO 4000

Pri fotografiranju večjih ptic, kot je recimo sokola, pa lahko objekt zaradi tega objektiva postane prevelik v okvirju. V takšnih primerih uporabim zelo oster objektiv FE 400 mm f/2.8 G Master, ki zelo lepo zamegli ozadje in je odlična izbira pri slabi svetlobi, zahvaljujoč veliki zaslonki f/2.8. Na splošno imam na sekundarnem fotoaparatu širši objektiv, skrajni primer tega je objektiv FE 12-24 mm f/2.8 G Master. Tega objektiva ne uporabljam toliko pri fotografiranju divjine, bolj ga uporabljam pri fotografiranju pokrajine, ki mojim zgodbam doda besedilo, prav tako pa vedno naredi zelo ostre slike.

Ptica, ki v krempljih nosi ribo

© Staffan Widstrand | Sony α9 II + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 800

Če bi lahko izbiral med dodatnima dvema objektivoma Sony, bi izbral objektiva FE 90 mm Macro in FE 70-200 mm f/2.8 G Master. To je priročen‚ univerzalni objektiv z zoomom, ki je še posebej uporaben, če sem zelo blizu večjih ptic in moram ostati neopažen oz. ko želim fotografirati ptico v njenem okolju. Objektiv FE 90 mm Macro, ki je verjetno najbolj oster objektiv, ki sem ga kadarkoli imel, imam vedno v svoji torbi za fotoaparat. Ne uporabljam ga veliko pri fotografiranju ptic, ga pa uporabljam, ko fotografiram teksture in vzorce, seveda pa tudi makrofotografije.

Rdeča in črna ptica, ki sta obrnjeni ena proti drugi z odprtimi kljuni

© Staffan Widstrand | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/2500s @ f/2.8, ISO 640

Nastavitve fotoaparata

Morda res ni presenetljivo, da je najpomembnejša funkcija pri fotoaparatu Sony Alpha 1 funkcija sledenja s samodejnim ostrenjem. Fantastično je nameriti nekam in se osredotočiti na neko točko, medtem pa fotoaparat neprekinjeno sledi objektu. Čeprav je to mala malica za Alpha 1, pa mora fotograf ohraniti objekt v okvirju.

Odvisno od velikosti in vrste ptice, kot tudi od tega, koliko nadzora imam nad situacijo, bom uporabil funkcijo samodejnega ostrenja z eno točko z najmanjšo točko sledenja. Če mislim, da se lahko dogajanje pred mano zelo hitro spremeni, kar se skoraj vedno zgodi pri fotografiranju divjine, bom preklopil na večjo točko sledenja in tako ne bom zamudil ničesar. Nato bom fotografiral s širokim samodejnim ostrenjem in tako z lahkoto zajel zelo hitro dogajanje, kot npr. ptice, ki letijo nad mano. Fotoaparat se bo osredotočil na najbližji objekt, kar je idealno pri pticah v zraku.

Veličastna modra ptica v letu

© Staffan Widstrand | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/2500s @ f/4.5, ISO 800

Menim, da so najbolj dramatični posnetki rezultat fotografiranja ptic s funkcijo samodejnega ostrenja oči živali. S Sony Alpha 1 je mogoče celo slediti očesu ptice med njenim letom! Neverjetno je, kako dobro deluje. Končni rezultati govorijo zase.

Bela ptica na bogato rumenem ozadju

© Staffan Widstrand | Sony α1 + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/500s @ f/3.2, ISO 800

Ozadja

Ozadje je bistven del fotografije. Ko fotografiram iz prenosnega skrivališča, se lahko postavim na položaj, ki mi omogoča fotografiranje tistega dela ozadja, katerega si želim. Če hodite okrog in poskušate najti stvari za fotografiranje, običajno nimate enake ravni nadzora kot če bi ostali na dobro izbranem kraju. Res je lahko dolgočasno, če na nebu ni nobenih posebnosti ali posebnih barv, zato vedno želim vključiti še pokrajino za objektom kot ozadje.

Nekatere lokacije so motne, zato v ospredje ni mogoče zajeti zelo močnih barv. Obožujem svetle barve in spomladi in poleti običajno ustvarjam fotografije pozno ponoči ali zgodaj zjutraj, saj tako lahko zajamem tiste popolne pogoje za ojačane barve. Zelo tvegano je biti fotograf z željo po barvitih fotografijah, to pa je na nekaterih krajih sveta običajno takrat, ko so ptice in svetloba najbolj zanimive.

Predstavljeni izdelki

Staffan Widstrand

Staffan Widstrand | Sweden

“Všeč so mi divja čudesa narave in izjemni izrazi različnih človeških kultur."

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili