Zeleni vodomec se spušča proti jezeru

Najboljši nasveti: Kako fotografirati ob zlati uri

z vašim fotoaparatom Sony Alpha

Pridite prej

Zlata ura je običajno čas po sončnem vzhodu ali pred sončnim zahodom. V tem času je svetloba toplejša in sence so dolge; svetloba dobi čarobnost, ki je ni mogoče videti ob nobenem drugem času. Pokrajine oživijo, kar je eden od številnih razlogov, zakaj fotografi radi fotografirajo v tem času.

Ne pričakujte, da se boste pojavili ob sončnem vzhodu in začeli fotografirati. Pred tem nekaj časa namenite raziskovanju, kje točno bo sonce vzšlo ali zašlo. Čeprav tega morda takrat ne boste zaznali, se svetloba nenehno spreminja in že v nekaj minutah je lahko videti povsem drugače. Zato načrtujte, kaj želite fotografirati, in pridite dovolj zgodaj, preden nastopi ta čarobna ura.

Vretenasto drevo na pobočju gore, za katerim zahaja sonce © Michael Schaake | Sony α7R IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/5000s @ f/3.2, ISO 100

Fotoaparati in objektivi

Če fotografirate pokrajine, želite fotoaparat s čim višjo ločljivostjo, zato sta fotoaparata, kot sta Sony Alpha 7R V in Alpha 7R s senzorjem ločljivosti 60 milijonov slikovnih pik, odlična izbira za zajem vsebine. Izbira objektiva je odvisna od pokrajine, vendar boste na splošno izbirali med dvema načinoma: širokokotni ali telefoto objektiv. Z objektivom, kot je FE 16-35mm f/2.8 GM II ali FE 12-24mm f/2.8 GM, lahko zajamete velik razgled, lahko pa se odločite za določen del prizora in uporabite telefoto objektiv FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II.

Nikar pa si ne dovolite, da vas fotoaparat in objektiv kakorkoli omejujeta, saj lahko v zlati uri poleg pokrajin fotografirate še marsikaj drugega.

Pozno večerno sonce, ki pada na drevesno hišico s slamnato streho © İlhan Eroğlu | Sony α7R V + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/8.0, ISO 160

Ne ostanite samo pri pokrajini

Osupljivi žarki, ki nastanejo med zlato uro, omogočajo fotografiranje različnih vsebin. Ulični fotografi lahko dolge sence in zlato svetlobo izkoristijo za ustvarjanje drznih in visoko kontrastnih slik. Portretni fotografi lahko sončno svetlobo uporabijo kot velikanski zlati softbox za ustvarjanje laskavih posnetkov ljudi. Če je svetloba na objektu premočna, lahko uporabite reflektor in sencam dodate nekaj zlate svetlobe.

To je tudi odličen čas za fotografiranje divjih živali, saj se živali odpravijo na lov za hrano, žuželke pa ostanejo pri miru in se nastavljajo soncu, da bi se ogrele. Sončno svetlobo izkoristite tako, da jo uporabite kot velikansko studijsko luč.

Žirafa pije ob mraku v savani © Francis Bompard | Sony α7R III + FE 400mm f/2.8 GM OSS | 1/4000s @ f/2.8, ISO 1250

Fotografiranje proti soncu

Zlata ura je odličen čas za fotografiranje proti svetlobi, ki prihaja od zadaj. Z lahkoto ustvarite silhuete z objektom na svetlem ozadju. Svetloba je lahko videti odlično, če jo filtrirate skozi veje dreves v meglenem gozdu.

Drevo, zavito v meglo ob zori © Albert Dros

Ustvarjanje sončnih zvezd

Običajno se fotografi želijo izogniti neposredni prisotnosti sonca na fotografijah, vendar je to lahko težavno, ko je sonce tako nizko na nebu. Namesto da bi žrtvovali kompozicijo, poskrbite, da bo sonce sestavni del slike.

Če zaustavite zaslonko na majhni velikosti, na primer f/16, lahko ustvarite učinek sončne zvezde. Število točk na zvezdi je odvisno od tega, koliko lamel zaslonke ima vaš objektiv. Če je v objektivu uporabljeno sodo število lamel zaslonke, boste imeli prav toliko točk; na primer osem lamel bo ustvarilo osem točk. Pri lihem številu lamel zaslonke pa se bo število podvojilo, tako da bo objektiv s sedmimi lamelami zaslonke ustvaril 14 točk. Zato je vredno eksperimentirati z različnimi objektivi in ugotoviti, kateri od njih daje najboljši učinek sončne zvezde.

Sonyjevi objektivi lahko z odličnimi optičnimi premazi ustvarijo čudovite sončne zvezde z minimalnim bleščanjem, zato ste lahko ustvarjalni, ne da bi vas skrbelo, da bo bleščanje ustvarilo moteče elemente na vaši sliki.

Mlin na veter ob zori s soncem, ki kuka skozi drevesa © Albert Dros | Sony α7R V + FE 16-35mm f/2.8 GM II | 1/640s @ f/22, ISO 200

Nastavitve osvetlitve

Zlata ura je zaradi intenzivne svetlobe pod nizkim kotom odličen čas za eksperimentiranje z nastavitvami osvetlitve. Vendar pa se izognite temu, da bi toliko izostrili svetle dele neba, da bi ti postali snežno beli. Pozorno spremljajte histogram fotoaparata, ki ga lahko vidite na zadnjem zaslonu ali skozi iskalo. Velik vrh na desni strani pomeni, da so vaši svetli deli snežno beli, zato zmanjšajte osvetlitev, da ohranite nekaj podrobnosti v stvareh, kot so oblaki. Če je slika videti pretemna, lahko pri urejanju vedno osvetlite področja senc, če pa se podrobnosti v svetlih delih izgubijo, jih ne morete več povrniti. Na srečo imajo fotoaparati Sony Alpha velik dinamični razpon, tako da lahko zajamete čim več podrobnosti v svetlih delih in sencah.

Pelikan, ki pristaja na mirnem jezeru © Gustav Kiburg | Sony α1 + FE 300mm f/2.8 GM OSS | 1/8000s @ f/4.0, ISO 1600

Poglejte v drugo smer

Ker se je tako preprosto osredotočiti na čudovito sonce pred vami, se mnogi fotografi pozabijo ozreti naokoli. Ko je sonce za vami, poglejte v nasprotno smer in opazujte, kako spreminja pokrajino in nebo. Če boste fotografirali v manj očitni smeri, boste pogosto nagrajeni.

Predstavljeni izdelki

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili