Izostren posnetek

Justin Jin | Led jezera Baikal

Občutil sem vznemirjenje in strah. Za ta posnetek sem moral splezati pod ogromen kos ledu, ki bi se lahko vsak hip odlomil.

Bili smo sredi jezera Baikal v samem srcu Sibirije pozno marca. To je najgloblje in največje jezero po prostornini na svetu. Plazil sem se po ledu, debelem dva metra, ker sem želel fotografirati ta ogromen kos smaragdnega ledu, ki je segal prek roba pečine. Ne vem, koliko ton je tehtal, vendar je obstajala velika verjetnost, da se bo v prihodnjih tednih odlomil. Jaz pa sem bil pod njim.

Za posnetek sem uporabil fotoaparat Sony Alpha 7R II in objektiv FE 24–70 mm f/2,8 G Master. Zaslonka je bila zaprta vse do nastavitve f/20, tako da sem lahko dobil veliko globinsko ostrino s pokrajino v ozadju ter ves led. S prijatelji smo se ves dan vozili okoli jezera in iskali takšne tvorbe. To ledeno tvorbo sem našel, tik preden je zašlo sonce.

velika ledena polica nad zamrznjenim jezerom

© Justin Jin | Sony α7R II + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/40s @ f/20, ISO 400

Odločil sem se za objektiv FE 24–70 mm f/2,8 G Master, ker nisem želel menjavati objektivov v tako hladnih razmerah. Če narediš napako in na primer objektiv zamenjaš v toplem avtomobilu, lahko nastane zameglitev, ki v hladnem fotoaparatu zamrzne. Zato med fotografiranjem v izredno hladnih razmerah uporabljam le en objektiv, vendar izberem takšnega, ki nudi vrhunsko kakovost.

Za posnetek sem moral fotoaparat zelo približati tlom. Tvorba je bila skoraj na površini ledu. Brez zadnjega zaslona bi moral leči na led in nanj položiti svoj obraz. Zaslon mi je dobesedno rešil kožo, saj so mi nos in prsti že zmrzovali, kar je neznansko bolelo. Res si nisem želel na led položiti še svojega obraza in komolcev, da bi lahko gledal skozi iskalo.

Na veliko mojih posnetkih so ljudje ter zgodbe o družbi in okolju. Menim, da ta posnetek veliko pove o dinamiki samega življenja. To je zgodba – ne le o kosu ledu, temveč tudi o vodi. V jezeru Baikal je 20 % sladke vode na Zemlji. Vodo ogrožajo gozdarjenje na področjih v bližini jezera, poleg tega pa tudi erozija, onesnaženje, industrija in turizem.

S fotoaparatom in objektivom sem lahko posnel odtenek ledu. Čeprav gre za enovit blok vode, lahko vidite številne odtenke in konture. Imeti morate zelo dober objektiv, s katerim lahko posnamete vso lepoto takšne ledene tvorbe.

Ta kos ledu je dokaz, kaj lahko ponudi narava, če jo preprosto pustimo pri miru.

Justin Jin

Justin Jin | Belgium

"S Sonyjevimi fotoaparati serije Alpha, ki se ponašajo s tihimi zaklopi, majhnimi ohišji in osupljivo kakovostjo slik, sem odkril povsem nov način fotografiranja."

Povezane zgodbe

Prijavite se, če želite prejeti svoje glasilo α Universe

Čestitamo! Uspešno ste se naročili na glasilo α Universe

Vnesite veljavni e-poštni naslov

Žal je je prišlo do napake

Čestitamo! Uspešno ste se naročili